Niklas Orrenius: Streľba v Kodani

Niklas Orrenius: Streľba v Kodani

Strelba v Kodani je skutočne zaujímavá reportáž o slobode prejavu vo všeobecnosti a umelcovi Larsovi Vilksovi, ktorý žil pod policajnou ochranou konkrétne.

Všetko sa začalo karikatúrami proroka Mohameda. V ohrození života sa neocitol len ich autor, ale aj spoločnosť vo Švédsku a Dánsku, kde začalo dokádzať k teroristickým útokom.

Čitateľ má pocit, akoby sledoval autora na vlastnej ceste za pochopením dnešnej doby. Orrenius necháva na nás, aby sme si vytvorili názor, čo je v prípade extrémizmu naozaj ťažké.

Kniha prináša argumenty o hraniciach slobody prejavu, ľavicového i pravicového extrémizmu, obsahuje konkrétne pohľady do každodenného života Larsa Vilksa, myšlienkového sveta bojovníka džihádu a hlboké poznatky o najrôznejších teroristických činoch.

Atmosféra diskusií na túto tému býva mimoriadne polarizovaná, a táto kniha prináša veľmi potrebné nuansy, pričom zároveň kladie dôležité otázky: aká je zodpovednosť umelca, akú zodpovednosť nesieme ako občania? Kedy sa slová stávajú činmi?

strelba-v-kodani-955-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame