Stephen Fry - Hrdinovia

Stephen Fry - Hrdinovia

Tento rok som začínala knihou Mýty britského komika Stephena Frya a ukončím ho knižným tipom na jej voľným pokračovaním s názvom Hrdinovia.

V každej generácii sa nájde niekto, kto nám nanovo prerozpráva grécke báje a mýty, pridá k nim niečo vlastné a obohatí ich o súčasný pohľad. Stephen Fry už prerozprával mýty a teraz nás vedie do obdobia hrdinov slávnych bájí.

Okrem iného tu nájdeme príbeh Iasona a Argonautov a ich pátranie po zlatom rúne, Heraklove činy, Thesea, Persea, Oidipa a Orfea. Samozrejme, spolu s nimi sú tu Olympania, ktorí pomáhajú alebo nepomáhajú niektorým ľuďom.

Grécke mýty sú súčasťou nášho dedičstva, a stále sa nimi inšpirujú divadelné hry, filmy, knihy a hry, preto je dôležité ich poznať napríklad aj pre niektoré frazeologické zvraty.

Stephen Fry je komik a humor je najväčšou devízou v jeho pohľade na grécke mýty, najmä na miestach, ktoré sú historicky sporné.

hrdinovia.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame