Mieko Kawakami: Letný príbeh

Mieko Kawakami: Letný príbeh

Mieko Kawakami je v Japonsku literárnou hviezdou. Píše o ženách v súčasnosti a tak trochu dosť protirečí stereotypu o poslušných Japonkách, ktoré sa do sveta rozšírili prostredníctvom popkultúry.

Prvá časť jej Letného príbehu sa odohráva v priebehu dvoch dní, keď Mikiko so svojou dvanásťročnou dcérou príde k svojej mladšej sestre Nacuko, ktorá je rozprávačkou oboch častí knihy, aby navštívila kliniku na zväčšenie pŕs. V druhej časti sa posúvame o desať rokov, keď je Nacuko spisovateľka.
Stále je slobodná, netúži po vzťahu, ale premýšľa nad tým, že by mala dieťa. Keďže slobodná žena v Japonsku nemôže podstúpiť takýto zákrok, Nacuko vstupuje do šedej zóny seminárov, internetových fór a osobných skúseností ľudí, ktorí sa narodili zo “skúmavky”.

Veľa sa toho nedeje, ale dokonale sa pred nami otvára vnútorný svet Nacuko, jej úvahy po rozhovoroch s inými ženami a mužmi, nielen o rozhodnutiach, ktoré máme a nemáme možnosť ovplyvniť, ale najmä o tom, ako žiť bez toho, aby sme ubližovali iným.

kawakami.jpeg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame