Sandro Veronesi: Kolibrík

Sandro Veronesi: Kolibrík

Marco Carrera je kolibrík — nielne že bol ako dieťa veľmi malý, ale celý život musí mávať krídlami, aby sa v ňom udržal.

V románe s rovnomenným názvom, za ktorý jeho autor Sandro Veronesi dostal cenu Strega nám rozpráva o svojom živote v približne štyridsiatich piatich epizódach — ide o rozhovory, listy, maily, čet, ale aj klasické príbehy., datované od sedemdesiatych rokov až do blízkej budúcnosti v 2030.

Marco pochádza z Florencie a je očný lekár. Na začiatku ešte ženatý s letuškou z pozemného personálu Lufthansy, s ktorou má dcéru, no popri tom je zamilovaný do svojej nedosiahnuteľnej lásky Luisy.
V striedajúcich sa časových rovinách sa však dozvedáme o sérii nešťastných náhod a tragédií, ktoré ho postihli.

Kolibrík je literárnym ohňostrojom, keďže ponúka veľa zamyslení nad psychoanalýzou, ktorej sa Marco zubami-nechtami bráni, nad časovo-priestorovými náhodami, ktoré nám prevracajú život naruby a napokon je poctou literatúre a talianskej kultúre.

Sandro Veronesi menuje motívy v závere, a tak môžeme čítať knihu ďalej, spájať si filmové a literárne scény do príbehu jedného kolibríka. 

PXL_20211207_084931219.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame