Steve Silberman: Neurokmene

Steve Silberman: Neurokmene

Kniha amerického novinára Steva Silbermana s názvom Neurokmene sa venuje histórii a objaveniu autizmu. Zameriava sa na ľudí, ktorí najväčšmi prispeli k výskumu, ako aj na ich pochybenia a následky, ktoré spôsobili.

Nejde o diagnostickú príručku, ale o príbehy ľudí, rodičov a lekárov, ktorí sa snažia zmierniť stigmu a nepochopenie súvisiace s autizmom.

Nájdeme tu príbeh Hansa Aspergera, ktorý vedecky pracoval v nacistami ovládanom Rakúsku, deti zatvárané do ústavov a množstvo foriem takzvanej liečby, ktorá za uplynulých 50 rokov napáchala množstvo škôd. Silberman sa venuje popkultúre a filmom o autizme, ktoré pomohli zmeniť vnímanie verejnosti spolu s príbehmi ľudí, ktorí sa ocitli na spektre, prípadne rodičov autistických detí.

Autizmus existoval vždy, a hoci autor nie je fanúšikom spätného diagnostikovania, ponúka príbehy z histórie a ilustruje tak význam rôznorodosti myslenia pre pokrok v ľudskom spoločenstve.

KT.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame