Maggie O’Farrell: Hamnet

Maggie O’Farrell: Hamnet

Britská autorka Maggie O’Farrell sa vo svojom románe vracia do 16. storočia do anglického Warwickshire, kde sa jedenásťročný Hamnet snaží nájsť pomoc pre svoju dvojičku Judith, ktorá má zjavne vysokú horúčku. Jeho matka Agnes je bylinkárka, ktorá ľuďom pomáha od chorôb a neduhov, určite dokáže vyliečiť aj svoju dcéru.

Práve Agnes je ústrednou postavou knihy. Vraciame sa do jej detstva a mladosti, keď sa najlepšie ako sirota cítila v lese medzi rastlinami a zvieratami. Takto sa stretla aj so svojím manželom – učiteľom latinčiny, ktorý v neskoršom rozprávaní zostáva neprítomný, pretože pracuje v Londýne. Jeho meno sa zámerne v románe nespomína, aby príbeh o materinskej láske, strate dieťaťa a smútku nezatienil.

Meno jeho syna sa však nápadne podobá na meno postavy, podľa ktorej je pomenovaná jeho najslávnejšia hra a naznačuje sa, že to bol spôsob, ako sa vyrovnať s chlapcovou smrťou.

Hamnet je lyricky napísaným románom o bežnom živote v 16. storočí o dômyselnosti ľudí, ale aj ich bezmocnosti tvárou v tvár rôznym chorobám a katastrofám. Je pokusom opísať zákulisie toho, čo sa nám zachovalo v podobe historických faktov.

hbg-title-9781472223814-281.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame