Annie Ernaux: Roky

Annie Ernaux: Roky

Ako by vyzerala autobiografia doby, ktorá by bola vecná a zároveň osobná? Francúzskej spisovateľke Annie Ernaux sa to podarilo v kompilácii obrazov, ktoré splývajú do politických, spoločenských, rodinných, estetických a intelektuálnych udalostí.

V týchto momentkách ožívajú roky detstva, dospievania a stredného veku ženy spoločne s pozadím, na ktorom sa jej život odohrával. Sú to záznamy udalostí vo Francúzsku od roku 1941 do roku 2007. Všetko to, o čom sa rozprávalo pri nedeľných obedoch, čo sa učilo v školách, ako rozhlasové a televízne vysielanie prestúpila reklama a s ňou spojený konzumný životný štýl.

Sama autorka svoju knihu opisuje ako „neosobnú autobiografiu“, v ktorej môže nájsť niečo výsostne osobné každý. Hoci ide o život vo Francúzsku, prekladateľka Mária Michalková v doslove dodáva, že napriek železnej opone deliacej svet, sa akoby niektoré myšlienkové prúdy, nádeje a očakávania klenuli ponad hranice.

123_Annie-Ernaux_ROKY.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame