Fernando Pessoa: Bankár anarchista

Fernando Pessoa: Bankár anarchista

Poviedky najznámejšieho portugalského spisovateľa Fernanda Pessou sú také ako on sám a množstvo ďalších autorských osobností, pod ktorých menami písal texty v rôznych jazykoch – vybočujú z bežného rámca a konvencií. V čitateľoch dokážu vyvolávať protichodné pocity a pri opakovanom čítaní sú ešte podnetnejšie ako na prvýkrát.

V zbierke poviedok s názvom Bankár anarchista a iné prózy, ktoré vybrala a preložila Lenka Cinková, nájdeme nielen klasické poviedky, ale aj hru, fejtóny, bájky, lyrické momentky či listy.

Novela, podľa ktorej zbierka dostala názov, je portrétom života dospelého muža podaným vo forme dialógu, konkrétne nezáväznej konverzácie po večeri. Okrem toho, že svojmu priateľovi vysvetľuje, že ako úspešný bankár nezanevrel na anarchizmus, uvažuje aj nad spoločenskými pomermi a ideológiami vo všeobecnosti.

Ďalšou intelektuálne ladenou poviedkou v zbierke je Diablova hodina, ktorá nás zavedie do snového sveta, ktorým nás sprevádza postava melancholického Diabla zahaleného v mesačnom svite, ktorý spochybňuje teórie poznania a kladie si nábožensko-filozofické otázky.

Fernando Pessoa - Bankár anarchista.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame