William Tevis: Dámsky gambit

William Tevis: Dámsky gambit

Dámsky gambit vyšiel v roku 1983 a znovu sa dostal do povedomia vďaka pôsobivému televíznemu spracovaniu. Jeho autor Walter Tevis v ňom opisuje príbeh fiktívnej šachovej veľmajsterky Beth Harmonovej, ktorá sa ako osemročná po matkinej smrti dostala do sirotinca.

Beth je nekonfliktné, tiché, skôr škaredé dievča. Súčasťou výchovy v inštitúcii je aj podávanie utišujúcich liekov, a tak si Beth už veľmi skoro vypestuje závislosť. Tú druhú objaví v suteréne, kde zriadenec, pán Shaibel, hráva šach.

Beth je hrou posadnutá a čoskoro prekoná svojho učiteľa, spolužiakov a ako štrnásťročná začne chodiť na turnaje s adoptívnou matkou. Šach je jediný svet, v ktorom je doma a túži vyhrávať. V náročných momentoch si opakuje, že nehrá proti niekomu, že hrá šach. No pre dievča bez peňazí to nie je také jednoduché. Beth je geniálna, ale genialita pre mnohých nemá podobu Beth.

Walter Tevis píše priamo, živo a nezabúda na dôležité detaily, nielen zo šachových partií. Pre Beth, jej slabosti a sklamania, má pochopenie a akoby spolu s čitateľom len sledoval jej cestu.

walter_tevis_damsky_gambit.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame