Brendan I. Koerner: Nebe patří nám

Brendan I. Koerner: Nebe patří nám

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku hovorila o knihe s podtitulom Láska a terorizmus v zlatých časoch únosov.

V šesťdesiatych rokoch postihla Spojené štáty epidémia únosov lietadiel komerčných liniek. Novinár Brendan Koerner vo svojej knihe Nebo patrí nám okrem jednotlivých prípadov detailne opisuje aj najdlhší únos v dejinách, ku ktorému došlo 2. júna 1972.

Dnes nám môže pripadať neskutočné nastupovať do lietadla ako do autobusu a letenku si kúpiť na palube, ale v polovici minulého storočia to bola realita. Do lietadla sa dostal ktokoľvek a stačilo zájsť so zbraňou alebo len vyhrážkou do kokpitu a pilot únoscovi vyhovel, nech už bola jeho motivácia akákoľvek. Niektorí sa chceli len presláviť, iní potrebovali utiecť pred dlhmi či vojenskou povinnosťou a našli sa aj ľudia s politickými cieľmi, ktorí najčastejšie odklonili lietadlo do kubánskej Havany.

Vietnamský veterán Roger Holder sa s priateľkou Cathy Kerkowovou rozhodol pre operáciu Sizyfos, ako si ju sám nazval, z kombinácie uvedených dôvodov podporených astrológiou. Mal v pláne oslobodiť profesorku a aktivistku Angelu Davisovú, odviezť ju do Hanoja a napokon si užívať farmu v Austrálii.

Ako jeho príbeh napokon skončil a čo všetko sa v nadväznosti naň v prevádzke aerolínii zmenilo sa dozviete zo strhujúceho rozprávania Brendana Koernera v knihe Nebe patří nám

nebe-patri-nam-814-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame