David Grossman: Život sa so mnou pohráva

David Grossman: Život sa so mnou pohráva

Okrúhlym desiatym titulom edície —klad, v ktorej sa prekladová literatúra vizuálne spája s ilustráciami slovenských výtvarníkov a výtvarníčok, je román izraelského spisovateľa Davida Grossmana s názvom Život sa so mnou pohráva.

Existujú rozhodnutia, ktoré trhajú život na kusy a kniha o troch ženách - Vere, jej dcére Nine a vnučke Gili - o takýchto momentoch rozpráva nesmierne živo.

Pri príležitosti Veriných 90. narodenín sa Gili rozhodla natočiť film o svojej babičke a odísť s ňou a Ninou do Chorvátska, na bývalý väzenský ostrov Goli otok. Očakáva, že sa konečne dozvie všetko o rodinných tajomstvách. Čo sa presne stalo, keď ju za Tita zatkla juhoslovanská tajná polícia? Prečo bola ochotná vzdať sa svojej šesťapolročnej dcéry a ísť do tábora na tomtom pustom ostrove?

Grossman sa inšpiroval skutočným miestom - trestaneckým táborom zriadeným  v roku 1948 a skutočným príbehom Evy Panićovej-Nahirovej, ktorá o hrôzach prežitých na ostrove porozprávala svetu.

zivot-sa-so-mnou-pohrava.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame