Kate Elizabeth Russell: Ty krásna, temná Vanessa

Kate Elizabeth Russell: Ty krásna, temná Vanessa

Debutový román Kate Elizabeth Russell s názvom Ty krásna, temná Vanessa je pokusom otočiť príbeh z Nabokovovej Lolity a poskytnúť priestor dievčaťu, ktoré zvedie a zmanipuluje dospelý muž.

Nabokovov tieň sa vznáša nad celým románom, už jeho samotný názov je z jeho knihy Bledý oheň a nie je jediným literárnym odkazom, keďže Jacob Strane je učiteľom literatúry a pätnásťročná Vanessa, osamelá, inteligentná a citlivá tínedžerka je na krásu a poéziu veľmi vnímavá.

Prostredníctvom nej máme možnosť nahliadnuť do života dievčaťa, ktoré trauma, no v jeho ponímaní veľká láska, poznačila na dlhé roky nielen v najbližších vzťahoch, ale aj v každodennom fungovaní.

Ak aj motivácia napísať tento príbeh bola čisto literárna a osobná, kniha sa končí v roku 2017, keď sa médiami a sociálnymi sieťami prehnala vlna MeToo. Do Vanessinho príbehu tak prichádza ďalšia dilema a úzkosť, ktorou je v tomto prípade ochrana a právo na súkromie.

Ty krasna temna vanesa.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame