Kate Brown: Černobyľ: Príručka prežitia

Kate Brown: Černobyľ: Príručka prežitia

Knihu o černobyľskej jadrovej katastrofe z iného uhla pohľadu priniesla do Rána na eFeMku Aňa Ostrihoňová.

Kniha americkej historičky Kate Brown sa na černobyľskú katastrofu pozerá z iného uhla pohľadu, na aké sa sústredia, povedzme, knihy osobných svedectiev, či vedeckých vysvetlení opisujúcich výbuch štvrtého reaktora a následnú likvidáciu požiaru.

Táto kniha má podtitul Príručka prežitia, a hoci v nej nájdeme množstvo osobných stretnutí s ľuďmi, ktorí pôsobili bezprostredne po havárii v zóne, autorka sa zameriava na skúmanie všetkých dostupných archívnych materiálov mapujúcich vplyv ionizujúceho žiarenia na ekosystém a na ľudský organizmus.

Postupne prechádza jednotlivými oblasťami života - ľudským zdravím, poľnohospodárstvom, potravinárskym a spracovateľským priemyslom, ekológiou, politikou a medzinárodnými vzťahmi - a ich reakciou na tieto človekom spôsobené zmenené podmienky.

Príručka prežitia je zaujímavá aj preto, že poskytuje opis psychológie ľudí pri vystavení sa neznámemu a neviditeľnému ohrozeniu, čomu ľudia uveria, čo si dajú alebo nedajú do súvislosti. Kate Brown píše o tápaní vedcov, dômyselnosti lekárov a zdravotníkov či úplne bežných ľudí, ktorí sa zariadili tak, ako najlepšie za daných podmienok dokázali.

cernobyl-prirucka-prezitia.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame