Jeanette Winterson: Frankissstein

Jeanette Winterson: Frankissstein

V románe úspešnej anglickej spisovateľky sa prepletá historický príbeh s aktuálnymi spoločenskými témami.

Román Jeanette Winterson sa odohráva na začiatku 19. storočia, keď osud spojil devätnásťročnú Mary na úteku so svojím budúcim manželom a nevlastnou sestrou s Lordom Byronom v Ženeve. V hmlistom, upršanom počasí básnikovi napadlo, aby každý z nich napísal nejakú strašidelnú poviedku. Mary napísala príbeh bezmenného monštra a jeho trpiaceho stvoriteľa doktora Viktora Frankensteina.

S Maryiným príbehom sa strieda príbeh zo súčasnosti, v ktorom sa transrodový muž doktor Ry Shelley zamiluje do vedca Viktora Steina, podieľajúceho sa na experimentoch s umelou inteligenciou a pôsobiaceho na kryoklinike, kde sa mrazia ľudské hlavy do času, keď už telo nebude potrebné ako nosič vedomia. Všetky postavy zrkadlia ľudí z príbehu spred dvesto rokov a ich úvahám dávajú nový rozmer.

Jeanette Winterson napísala nádherný, a zároveň aj veľmi vtipný román o láske a o tom, čo znamená byť človekom v čase, keď sa budúcnosť “už deje” a samotná veda potvrdzuje, do akej miery je to, čo nazývame realitou, výmyslom.

Frankissstein 1400 px.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame