Antonio Tabucchi: Rekviem

Antonio Tabucchi: Rekviem

Novela Antonia Tabucchiho sa odohráva v tretiu júlovú nedeľu v horúcom Lisabone. V Ráne na eFeMku o nej hovorila Aňa Ostrihoňová.

Rozprávač, očividne stratený v čase, prechádza mestom zaľudneným mŕtvymi ľuďmi a literárnymi postavami, pričom ho len veľmi jemne vedie pamäť na polnočné stretnutie s tieňom mŕtveho spisovateľa, ktorým je podľa všetkého Fernando Pessoa.

Ako sa postupne stretávame s jednotlivými postavami, dotvára sa nám obraz autorovej skúsenosti s Portugalskom, na ktorý nahliada cez filter Pessoovej tvorby. V samotných stretnutiach či už s taxikárom, cigánskou vešticou, správcom cintorína alebo so svojím nebohým otcom v mladom veku a milenkou Isabel, ktorá spáchala samovraždu, neodkazuje len na svoju autobiografiu.

Rekviem je naplnené zmyslovými zážitkami a klamami – jedlo je jednou z kľúčových tém tohto útleho románu, pretože je významným životným rituálom, ktorý nám pomáha držať sa pri živote, či už v realite alebo vo sne.

Tabucchi_obalka.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame