Daniel Kehlmann: Tyll

Daniel Kehlmann: Tyll

Aňa Ostrihoňová hovorila o historickom románe z obdobia tridsaťročnej vojny, inkvizície aj bádania.

V najnovšom románe rakúskeho spisovateľa Daniela Kehlmanna ožíva postavička známa z nemeckého folklóru Tyll Unlenspiegel. Tyll sa narodil a dospieva počas tridsaťročnej vojny, ku ktorej došlo v Európe v prvej polovici 17. storočia.

Hrôza, hlad, apokalypsa. Tmárstvo, veda, túžba po živote a poznaní sa miešajú v príbehoch dedinčanov - Tyllovho otca, ktorého inkvizícia popravila za bosoráctvo, ako aj skutočných historických postáv, akými boli jezuita Kircher, cestovateľ Olearius či fanatický katolík doktor Tesimond.

Skôr ako o román ide o poviedky spojené postavou Tylla, odohrávajúce sa v dedinách, mestečkách, či na kráľovskom dvore. Obzvlášť zaujímavá je časť venovaná takzvanému zimnému kráľovi Fridrichovi Falckému.

"Tak to na svete chodí. Žije niekoľko skutočných ľudí a potom tí ostatní: armáda postáv v pozadí, národ mravcov, hemžiacich sa po zemi. Narodia sa a umrú, sú ako škrvny trepotajúceho sa života, z ktorých sa skladá kŕdeľ vtákov - ak jeden zmizne, skoro to nevidieť. Ľudí, na ktorých záleží, je málo.”

TYLL_OBALKA_VELKA.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame