Daniel Tammet: Narodený v modrú stredu

Daniel Tammet: Narodený v modrú stredu

Kniha britského autistického génia čitateľom približuje svet myslenia ľudí, ktorí sa nachádzajú na autistickom spektre. Do Rána na eFeMku ju priniesla Aňa Ostrihoňová.

Daniel trpí takzvaným savantským syndrómom, svet vníma v číslach a čísla nevidí ako bežní ľudia, čo mu umožňuje pamätať si dlhé číselné rady, vykonávať komplikované číselné úkony a výpočty v hlave, či vedieť na aký deň pripadol dátum vášho narodenia.

Daniel sa narodil 31. januára 1979, čo bola streda, a stredy majú preňho príjemnú modrú farbu.

V knihe opisuje svoje detstvo, túžbu, ale neschopnosť nadviazať bežné kamarátstva v škole či na dvore s deťmi zo susedstva. Našťastie, Daniel sa narodil ako prvé z deviatich detí, a tak o spoločnosť nemal núdzu a rodičia ho vychovávali rovnako ako jeho súrodencov, koniec koncov savantský syndróm mu diagnostikovali až ako dvadsaťpäťročnému.

Jeho kniha je fascinujúca nielen preto, že opisuje svet matematiky a cudzích jazykov ako neznámu krajinu, do ktorej sa Daniel zamiloval, pretože sa v nej cíti doma, a nie ako nudné školské predmety, ale aj preto, že jeho túžby a potreby boli vždy úplne bežné, len sa k ich naplneniu vybral inou cestou.

narodeny-v-modru-stredu.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame