Sally Rooney: Normálni ľudia

Sally Rooney: Normálni ľudia

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila román mladej írskej spisovateľky, ktorý prináša príbeh lásky 21. storočia.

Vzťah Marianne a Connella sa začína ešte na strednej škole v západoírskom mestečku, kde každý každého pozná. Marianne nepatrí v hierarchii popularity veľmi vysoká priečka, a tak Connell svoj vzťah s ňou nepriznáva.

Karta sa otočí, keď obaja odídu na vysokú školu do Dublinu, kde si Marianne nájde kopec priateľov a Conellovi trvá dlhšie, kým zapadne, pričom sa neustále vracia domov, kde cíti pevnejšiu pôdu pod nohami.

Marianne a Conella podobne ako dvoch ľudí na obálke, ktorí sú zavretí do konzervy od sardiniek, ťahá k sebe ich spoločná minulosť a ilúzia, že sa môžeme navzájom poznať a spoznať. Zároveň ich však aj oddeľuje. V oboch sa ozývajú hlasy z detstva, donekonečna sa vracajú k svojim rodinám a výchove. Marianne je z bohatej, ale nefunkčnej rodiny, zatiaľ čo Connella vychovávala len jeho matka.

Normálni ľudia je román o vzťahoch, ktoré nás menia a ktoré meníme my, o tom, na koľko si z nich si už po pár rokoch ani nespomenieme, hoci v danej chvíli nám pripadali životne dôležité.

0022076624_cover_normalni ludia 1400px.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame