Ali Smith: Zima

Ali Smith: Zima

Druhá časť kvarteta románov britskej spisovateľky Ali Smith sa odohráva v najpochmúrnejšom ročnom období. Holé konáre stromov, sivá obloha, ponurosť a tma, zima je ročné obdobie, ktoré nás učí prežiť.

Dej románu Zima sa sústredí na vianočné sviatky dvoch starších sestier Sophie a Iris, s ktorými ich prichádza stráviť Sophiin syn Art a Lux, ktorá mu prišla zahrať priateľku.

Príbeh odkazuje na Vianočnú koledu Charlesa Dickensa - Sophia, podnikateľka na dôchodku s obrovským domom v Cornwalle je určite pánom Scroogom našich čias.

Počas niekoľkých decembrových dní sa v tejto malej rodine s cudzinkou uprostred opakujú a vyťahujú všetky staré udalosti a presvedčenia. Zima je románom o svete bez pravdy, respektíve o svete, kde má každý svoju vlastnú nevyhnutne pokrútenú pravdu. Objavujú sa tu historické a súčasné politické témy, svet zasiahnutý vojnou, migračnou krízou a Brexitom. Ali Smith nám ukazuje nielen, že osobné je politické, ale najmä cyklické.

smith-zima-obalka.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame