John Boyne: Neviditeľné besy srdca

John Boyne: Neviditeľné besy srdca

Román autora kníh pre mládež je nielen príbehom Cyrila Averyho, ale najmä príbehom Írska a jeho predsudkov za uplynulých osemdesiat rokov.

Cyrilov životopis sa začína ešte pred jeho narodením, keď jeho šestnásťročnú matku vyhodia z kostola a z dediny za to, že čaká nemanželské dieťa. Catherine odchádza do Dublinu, kde dieťa nechá mníškam.

S Cyrilom sa stretávame o sedem rokov v dome u adoptívnych rodičov: otca daňového podvodníka a matky spisovateľky. Spoznávame ho v momente, keď sa on prvýkrát stretáva s Julienom - najlepším priateľom a zároveň najväčšou láskou svojho života. V sedemročných intervaloch sledujeme, kam sa Cyrilov život uberá. Neustále je pod tlakom bigotnej a pokryteckej spoločnosti a do problémov sa dostáva najmä z neúprimnosti k sebe samému a všetkým naokolo.

Cyril si vydýchne až v exile - najskôr v Amsterdame, potom v New Yorku, v Írsku však život ide ďalej a prebíja sa cez nánosy bigotnosti a predsudkov.

Boynov román je zaľudnený postavami, ktoré k životu pristupujú napriek všetkému s optimizmom alebo sú vo svojich predsudkoch smiešne a vzhľadom na krutosť témy je naozaj napísaný s ľahkosťou a vtipom.

john_boyne.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame