Elena Ferrante: Frantumaglia

Elena Ferrante: Frantumaglia

Dostaňte sa do hlavy Eleny Ferrante a spoznajte časť jej záhadného života. Knihu, ktorá vás dostane do zákulisia tvorby tejto talianskej spisovateľky, predstavuje Aňa Ostihoňová.

Kniha s názvom Frantumaglia je pre čitateľov a čitateľky pozvánkou za písací stôl Eleny Ferrante - talianskej autorky Neapolskej ságy a ďalších troch románov. Chronologicky predstavuje autorkinu korešpondenciu s vydavateľmi, novinármi, či režisérmi filmových adaptácií jej románov, ako aj články a eseje, ktoré nakoniec boli príliš dlhé na to, aby vyšli v novinách.

Záverečnú časť tvoria rozhovory o Neapolskej ságe s novinármi a novinárkami z celého sveta. Elena Ferrante v nich odhaľuje svoje spisovateľské začiatky, literárne inšpirácie, spôsob, akým uvažuje nielen o literatúre, ale aj o spoločnosti, politike a živote.

Elena Ferrante tu odpovedá na množstvo otázok svojich čitateliek a čitateľov. Píše o svojom rozhodnutí zostať v úzadí a dovoliť svojim knihám žiť si samostatný život. Opisuje aj neľahké formulovanie odpovedí na novinárske otázky.

Uvažuje o svojom vzťahu k psychoanalýze, mestám, v ktorých žila, k feminizmu a k detstvu, ktoré je pre ňu studnicou spomienok, dojmov a predstáv. Frantumaglia je živým a intímnym autoportrétom premýšľajúcej spisovateľky.

frantumaglia_ferrante-657x1024.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame