Gabriel Tallent: Moje najdrahšie zlatíčko

Gabriel Tallent: Moje najdrahšie zlatíčko

Psychologicky drásavý, temný a znepokojivý román sa stal knižným tipom z Rána na eFeMku na tento týždeň.

Debutový román Gabriela Tallenta sa odohráva v odľahlej časti severnej Kalifornie. Štrnásťročná Julia, ktorá samú seba označuje prezývkou Dračica, žije po smrti matky so svojím sociopatickým otcom, ktorý verí na blízky príchod konca sveta a primerane sa naň pripravuje hromadením zásob a zbraní.

Dračica je dcérou svojho otca, utiahnutá, schopná prežiť v divočine a používať všetky druhy zbraní. Nemá žiadnych priateľov či priateľky a v škole sa zjavne trápi. Do toho všetkého sa odhaľuje psychologické a fyzické týranie, ale Dračica žiadny iný svet a postoj k nemu nepozná. Malé trhliny v jej svete sa začnú objavovať, keď zistí, že iní ľudia žijú inak, nepodliehajú patologickému sadizmu a paranojam. Vo chvíli, keď prvýkrát vystúpi zo svojej ulity, do ktorej ju izoloval vlastný otec, pochopí, že je sama človekom, ktorý sa môže a musí vymedziť voči tejto tyranii.

A tu sa začína príbeh o dospievaní, hľadaní vlastnej identity a ten najväčší boj, ktorý musí Julia zvládnuť, pretože v tej chvíli sa rozpúta to najväčšie peklo.

Moje najdrahšie zlatíčko je zdrvujúce čítanie, ktoré sa často prirovnáva k Malému životu Hany Yanagihary, pretože v ňom ide tiež o hlboké rany, ktoré môžu na duši a tele dieťaťa spôsobiť ľudia, ktorí sú mu najbližší.

mojenajdrahsiezlaticko.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame