Lucy Worsley: Jane Austen doma

Lucy Worsley: Jane Austen doma

Historička Lucy Worsley sa zameriava najmä na miesta, na ktorých Jane Austen žila, a na to, ako opisuje domácnosti a domovy vo svojich románoch. Aňa Ostrihoňová odporúča.

Okrem histórie a detailov, ktoré určite zaujmú každého, kto má príbehy od Jane Austen rád, ponúka autorka aj pohľad na život bežných, pološľachtických a bohatších rodín v georgiánskom Anglicku.

Už od prvých stránok je čitateľom jasné, že žena to v tých časoch vôbec nemala ľahké. Domovom pre ňu bolo miesto, kde sa ju rozhodli umiestniť jej mužskí príbuzní. A Jane Austen na tom nebola inak. Keď jej otec odišiel do penzie z miesta kazateľa, prišla o milované bydlisko - faru v Stevensone, a spolu s ním o všetok majetok, vrátane kníh. Pre nevydaté slečny Austinové to znamenalo kočovný život a závislosť od majetnejších príbuzných.

Keďže o živote Jane Austen toho vieme naozaj veľmi málo - len to, čo sa jej prvý životopisec - jej synovec, rozhodol prezradiť, je obdivuhodné, ako sa Lucy Worsleyovej podarilo pozliepať historické detaily a vytvoriť z nich pútavý príbeh, pričom spisovateľkin život ani neprikrášľuje ani neromantizuje. Rozhodne však mnohých prinúti vrátiť sa k jej románom (alebo minimálne k ich filmovým adaptáciám).

Lucy_Worsley.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame