Mohamed Šukri: Nahý chlieb

Mohamed Šukri: Nahý chlieb

V slovenčine vyšla kniha, ktorá bola v arabskom svete zakázaná tridsať rokov. V Ráne na eFeMku o nej hovorila Aňa Ostrihoňová.

Nahý chlieb je takmer klasické dielo arabskej literatúry. Je to autobiografický román o chlapcovi a jeho rodine, ktorú hlad vyženie z marockého Rifu do Tandžeru. Táto cesta a sťahovanie sú poznačené nepredstaviteľnou chudobou a hladom, ako aj násilím a brutálnosťou otca rodiny. Chlapec sa čoskoro od matky a súrodencov oddelí a učí sa prežiť. Hlad a chudoba totiž nie sú veci, ktoré by sa dali vyriešiť raz a navždy. Každý deň sa budí znovu a znovu hladný. Mohamed sa naučí kradnúť a klamať, objavuje čaro drog, v Tandžeri sa ocitne v nestabilnom období a dostane sa dokonca aj do väzenia.

Mohamed Šukri je jedným z najznámejších marockých spisovateľov a zároveň aj najkontroverznejší, vzhľadom na explicitný jazyk a naturalistické opisy brutálnosti života. Nahý chlieb bol v arabskom svete dlho zakázaný, pretože sa dotýka všetkých tabuizovaných tém ako násilie, drogy, sex, prostitúcia a okrajovo i náboženstvo.

nahy-chlieb-00.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame