Giuseppe Catozzella: Talianka

Giuseppe Catozzella: Talianka

Talianka od Giuseppeho Catozzellu je príbehom ženy, ktorá urputne bojovala za zjednotenie Talianska. Román, založený na skutočných udalostiach, dokumentoch a postavách, rozpráva príbeh Márie Olivierovej, ktorá sa preslávila ako Ciccilla, jediná skutočná zbojníčka Talianska.

Kniha sa začína priamo v roku 1864: pred sudcom stojí 22-ročná Mária Olivierová prezlečená za muža, narodená a žijúca v Cosenze, ktorú našli ukrytú v jaskyni v horách.

„Ak som si nožíkom ušmykla vlasy a preobliekla sa za chlapa, nebolo to preto, aby som sa mu podobala. Urobila som to, lebo ináč by som sa nikdy neoslobodila. Navždy by som zostala Máriou.“

Sugestívne čítanie sa začína príbehom Márie a jej rodiny – otca námezdného roľníka a matky tkáčky. Domov sa však vracia tajomná Tereza, staršia sestra, ktorú nikdy nevideli a o ktorej je zakázané hovoriť. Tereza nenávidí Máriu a sľubuje, že jej zo života urobí peklo.

Mária má nezlomnú a odvážnu povahu, nemieni sa obetovať pre nič a nikoho, chce sama rozhodovať o svojom osude, hoci čoskoro na vlastnej koži zistí, že slobodu si nemôže dovoliť: je to vec pre pánov alebo pre šialencov.

Talianka je románom o ideáloch, biede, občianskej vojne, zničených domoch, mŕtvych priateľoch, zradách a výčitkách, ale je to aj príbeh lásky.

talianka.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame