Chinelo Okparanta: Pod konármi udaly

Chinelo Okparanta: Pod konármi udaly

Predpokladám, že sme takí. Vždy je ľahšie urobiť zo seba obeť cudzej tragédie. Hoci je pravda aj to, že niekedy je ťažké zistiť, komu tá tragédia naozaj patrí."

V románe Chinelo Okparanta s názvom Pod konármi udaly sa skrýva tichá sila. Okparanta  vytvorila niečo výnimočné, niečo dojemné a dôležité. Je to príbeh o konflikte a zmierení, o národe, ktorý vedie vojnu sám so sebou, o matke a dcére, ktoré vedú vojnu medzi sebou, a napokon o dievčati, ktoré vedie vojnu so svojou identitou a o tom, ako ju prijme.

Uprostred politických otrasov občianskej vojny v Nigérii a po smrti svojho otca je jedenásťročná Ijeoma poslaná žiť k rodinným priateľom. Tam sa spriatelí a nakoniec sa zamiluje do dievčaťa z iného etnického kmeňa. Ijeoma chce byť prijatá v spoločnosti a zároveň urobiť svoju matku šťastnou, uvedomuje si však vysokú cenu života podľa morálky iných ľudí.

okparanta.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame