Claire Lombardo: To najlepšie v živote

Claire Lombardo: To najlepšie v živote

 „Všetky šťastné rodiny sú si podobné,“ píše Tolstoj. Ale existuje vôbec šťastná rodina? pýta sa americká spisovateľka Claire Lombardo vo svojom debutovom románe To najlepšie v živote. A ako zabezpečiť úroveň šťastia v rodine s toľkými členmi?

Manželia  Sorensonovci strávili posledných štyridsať rokov výchovou svojich štyroch dcér. David je lekár, zatiaľ čo jeho manželka, tehotná s prvou dcérou už počas vysokoškolského štúdia, sa kariéry zriekla a venovala sa rodine, hoci vždy s trochou nevôle. Keď dievčatá dospejú, otvorí si železiarstvo práve vo chvíli, keď sa jej manžel ocitá na dôchodku, čo nevyhnutne ich vzájomný vzťah mení.

Ich dcéry tiež do rôznej miery prežívajú vnútorný zmätok. Najstaršia Wendy smúti za stratou manžela aj predčasne narodeným dieťaťom, oddáva sa nadmernému pitiu vína a irónii. Upätá Violet sa vzdala sľubnej právnickej kariéry, aby bola matkou na plný úväzok a dala si nesplniteľnú úlohu dosiahnuť dokonalý rodinný život. Akademička Liza práve získala stále miesto na univerzite, ale s dieťaťom na ceste a deprimovaným priateľom sa snaží zabezpečiť aspoň zdanie normálnosti života. Medzitým sa najmladšia dcéra Grace odsťahovala s cieľom študovať, ale na univerzitu ju nezobrali, takže sa zamotá do série lží, ktoré sa musia nevyhnutne prevaliť.

Problémom sestier Sorensonových je paradoxne to, že ich rodičia boli do seba vždy príliš zamilovaní a nastavili romantickú latku veľmi vysoko.

lombardo.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame