Pamela Binnings Ewen: Kráľovná Paríža

Pamela Binnings Ewen: Kráľovná Paríža

Kráľovná Paríža je veľmi dobre spracovaný historický román, ktorý ponúka pohľad na svet Coco Chanel, na predvojnový život vyššej a medzinárodnej aristokratickej vrstvy, ako aj podmaneného, okupovaného Paríža. Predovšetkým však ide o zaujímavý pohľad na silnú ženu, ktorej emocionálne a povahové vlastnosti „sú namiešané ako ingrediencie jej najslávnejšieho parfumu“.

Román Kráľovná Paríža sa odohráva v čase nacistickej okupácie Francúzska. Píše sa rok 1940 a päťdesiatosemročná Coco  stojí na čele spoločnosti, ktorú si vybudovala ako módna návrhárka a autorka parfumu Chanel č. 5.
Pamela Binnings Ewen prostredníctvom retrospektívy opisuje život Coco, keď bola ešte chudobou sužovanou a opustenou Gabrielle Chasnelovou.

Pred vojnou jej obchodný partner Pierre odišiel aj s receptúrou na Chanel č. 5 do New Yorku, aby tam začal výrobu, a to všetko poza jej chrbát. Coco sa zúfalo snaží získať podnik pod kontrolu, a je dokonca ochotná na to využiť nové nacistické súdy. Upútanie pozornosti okupantov a ich zistenie, že jej syn je v koncentračnom tábore, vedie k naverbovaniu do nacistickej špionážnej siete.

Kráľovná Paríža.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame