Čerstvé Ovocie: Zuzana Zmateková

Čerstvé Ovocie: Zuzana Zmateková

Textil ako silný a rešpektovaný komunikačný nástroj vo verejnej sfére.

Jej kontakt s módou sa začal už počas štúdia odevného dizajnu na Strednej umeleckej škole v Trenčíne a možno už aj o čosi skôr – na ceste zo strednej na vysokú rovno do ateliéru textilného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Počas štúdia absolvovala niekoľko zahraničných študentských stáží. Za zmienku stoja semestrálny výmenný pobyt na Lodz University of Technology v Poľsku či na Nottingham Trent University v ateliéri Textile design Innovation v roku 2014. Svoje zručnosti využila aj na pracovných stážach v popredných dizajnérskych štúdiách, napríklad Volkswagen v Nemeckom Wolfsburgu alebo v prestížnej módnej značke Alexander McQueen v Londýne.

Pre Zuzanu Zmatekovú sa textil a jeho dizajn stal médiom vyjadrujúcim jej osobitý pohľad a názor na dianie v spoločnosti. Vo svojej tvorbe sa taktiež snaží textil vyňať z tradičného kontextu ľúbivej dekorácie a prinavrátiť mu akúsi novú vážnosť a hodnotu. Módny textil vníma ako silné komunikačné médium prezentujúce posolstvo či odkaz vo verejnom priestore. Textilný dizajn je pre ňu spôsob reflexie sveta, v ktorom žije, a zároveň osobným umeleckým vyjadrením.

Pred časom získala cenu poroty v Národnej cene za dizajn – Produktový dizajn za projekt conTEXt v spolupráci s Matejom Fandlom. Interdisciplinárny projekt prepája digitálne médiá s technológiou tkania na žakárovom tkáčskom stave s cieľom prezentovať alternatívne prístupy v tvorbe textilného dizajnu. Zuzana momentálne študuje magisterský program Móda, odievanie a textil (Fashion, Clothing and Textile Design) na Aalto University vo fínskych Helsinkách.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 29.10.2019 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Web: http://zuzazmatek.com
Facebook: https://www.facebook.com/zuzazmatek/
Instagram: https://www.instagram.com/zuzazmatek/

CO1.jpg

CO2.jpg

CO3.jpg

CO4.jpg

CO5.jpg

CO6.jpg

CO7.jpg

CO8.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame