Čerstvé ovocie: Jarmila Sabová Džuppová

Čerstvé ovocie: Jarmila Sabová Džuppová

Obrazy, ktoré sa v skutočnosti nemaľujú, ale skôr píšu.

Rodičovská kuchyňa v Michalovciach – miesto, ktoré je ateliérom, a kde sa zároveň rodia obrazy pôsobiace tak trochu jednoducho. Maľuje klavíry, draky, líšky, kone, vlčice aj číslice, ale najmä do mnohých vrstiev svojich obrazov vkladá príbehy plné citu.

Na prvý pohľad pôsobí trochu krehko až zraniteľne, čo sa u nás často nenosí. Jej sila sa však prejavuje inde. Vo vrstvách, ktoré smerujú dovnútra, k podstate. Nemaľuje na plátno ako väčšina súčasných maliarov a nepoužíva ani akrylové farby. Vychádza z vlastných skúseností. Často čerpá zo svojich denníkov, z ktorých vyberá menšie či väčšie fragmenty, ktoré jej slúžia ako prvotná inšpirácia. Svoje obrazy nepremaľováva a nerobí im žiadne dodatočné korekcie.

Jarmila Sabová Džuppová študovala na Fakulte umení TU v Košiciach v Ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby pod vedením profesora Rudolfa Sikoru. V roku 2009 bola finalistkou Ceny Oskára Čepana pre mladých umelcov a v roku 2010 získala druhé miesto v súťaži Maľba, ktorú vyhlasuje Nadácia VÚB. Patrí k výrazným osobnostiam súčasnej slovenskej maľby, jej obrazy boli prezentované na viacerých samostatných a skupinových výstavách na Slovensku aj v Čechách.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:


CO1.jpg

CO2.jpg

CO3.jpg

CO4.jpg

CO5.jpg

CO6.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame