Cvičíte pravidelne? Stimulujete svoju pamäť aj tvorbu buniek.

Cvičíte pravidelne? Stimulujete svoju pamäť aj tvorbu buniek.

O pozitívnych účinkoch pohybu na zdravie človeka hovorila v Ráne na eFeMku lekárka a vedkyňa Barbara Ukropcová, vypočujte si jej rozprávanie.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča aspoň 30 minút stredne intenzívnej vytrvalostnej aktivity minimálne päť dní v týždni. Doktorka Barbara Ukropcová súhlasí a dodáva, že na fyzickú aktivitu by si mal nájsť čas každý človek. Počas svojej návštevy v Ráne na eFeMku vysvetlila, prečo: „Pohyb stimuluje našu mozgovú aktivitu, stimuluje kognitívne funkcie, čiže pamäť a učenie. Pravidelný pohyb stimuluje neurogenézu – novotvorbu buniek v mozgu.“ A to je len zopár pozitívnych účinkov pohybu na ľudské zdravie. Ak máte napríklad sedavé zamestnanie, doktorka odporúča aspoň raz za hodinu prebehnúť sa po schodoch alebo si zadrepovať. Pomáha to znížiť obvod pása.

Či cvičiť, ak v práci vykonávate fyzickú aktivitu, prečo je pohyb prínosný aj pre seniorov a prečo ho podporovať aj na školách, to všetko sa dozviete z rozhovoru s doktorkou Barbarou Ukropcovou z Rána na eFeMku, vypočuť si ho môžete tu:

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame