Vodiaci pes vyrastá v obyčajnej rodine

Vodiaci pes vyrastá v obyčajnej rodine

Vypočujte si rozhovor z Rána na eFeMku o výchove vodiacich psov.

Luki je moje všetko. To sú moje oči, to je môj každodenný parťák na všetky aktivity,“ povedal Juraj Práger o svojom vodiacom psovi počas rozhovoru v Ráne na eFeMku. Luki je jeho druhý pes. Po siedmich rokoch práce totiž vodiaci pes odchádza do dôchodku. V Jurajovom prípade zostal v rodine a so svojím bývalým majiteľom sa pravidelne stretáva.

V Ráne na eFeMku sme sa rozprávali aj s inštruktorkou výchovy šteniat a trénerkou vodiacich psov Janou Krištofovou z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy. Porozprávala nám o tom, aké sú predpoklady na dobrého asistenčného psa, aké úlohy musí zvládať a ako prebieha jeho výchova a tréning. Šteniatka z ich chovnej stanice strávia jeden rok u dobrovoľníkov v obyčajných rodinách, aby si zvykli na bežné životné situácie. Ak sú zdravotne aj povahovo v poriadku a prejdú testami, po tréningovej fáze sa z nich stanú vodiace psy pripravené sprevádzať nového majiteľa. Vypočujte si celý rozhovor z Rána na eFeMku, v ktorom sa dozviete, ako sa to projektu adopcie môžete zapojiť aj vy.


V Ráne na eFeMku sme sa rozhodli, že tento rok zviditeľníme 12 projektov, ktoré chcú pomáhať zlepšovať priestor, v ktorom žijeme. Hovorili sme napríklad o projekte Buddy. Ak aj vy robíte pekné veci pre ostatných, dajte nám o sebe vedieť mailom na adresu Ranonaefemku@radiofm.sk.

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame