Fotka_FM: Boris Németh, fotografia zo série Zo života krajiny

Fotka_FM: Boris Németh, fotografia zo série Zo života krajiny

Do dnešného vydania rubriky Fotka_FM som vybrala fotku autora, ktorý už desať rokov cestuje po Slovensku. Boris Németh robí fotografické reportáže pre týždenník .týždeň, no zároveň sa usiluje ísť hlbšie pod kožu udalostiam, ktoré sleduje. Dnešná Fotka_FM je na prvý pohľad nenápadná. Starší pán, ktorý sa pozerá na Dunaj. Z vody vytŕča kúsok nejakej bránky a basketbalového koša. Komárno v roku 2013, zatopené detské ihrisko. Aj napriek pokoju, ktorý z pána v bielom tričku a šiltovke vyžaruje, ide v podstate o dramatickú situáciu a dôsledky povodne budú doznievať aj niekoľko ďalších rokov.

V tejto fotografii, tak ako v celej dokumentárnej sérii, prináša Boris Németh útržky príbehov. V sérii Zo života krajiny to však nie sú útržky, na aké sme zvyknutí. Pointy sú nenápadné. Chvíľu možno trvá, kým si divák uvedomí, „kde je problém“ a o čo autorovi ide. Vtedy sa v nenápadných pointách objaví humor, možno irónia alebo tragikomédia.

Boris pracuje ako reportážny fotograf a veľa cestuje po Slovensku. Zrejme aj vďaka tejto okolnosti vznikol výnimočný alternatívny záznam o udalostiach posledných desiatich rokov.

Celú sériu Zo života krajiny si môžete pozrieť na autorových stránkach http://borisnemeth.com/from-a-life-of-a-country/ alebo v knihe Na ceste. Boris Németh patrí medzi oceňovaných reportážnych a dokumentárnych fotografov. Za skvelú reportáž 70 rokov od Slovenského národného povstania získal vlani Grand Prix – Cenu otvorenej spoločnosti súťaže Novinárska cena.

Fotka_FM: Boris Németh, fotografia zo série Zo života krajiny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


9_6_2013_komarno_zaplavy2.jpg

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame