Nosenie detí v šatkách zažíva „comeback“

Nosenie detí v šatkách zažíva „comeback“

V priebehu tohto týždňa sa môže stať, že vo vašom meste narazíte na zhluk rodičov, avšak bez kočíkov, ale s deťmi zavesenými na vlastnom tele. Bude sa totiž konať Medzinárodný týždeň nosenia detí, do ktorého je zapojených 37 miest na Slovensku. Súčasťou akcie je sprievod nosiacich rodičov, rôzne workshopy na tému nosenia a učenie šatkových úväzov.

Nosenie detí však nie je žiadnou novou módou. Takto uviazané deti nosili aj naše staré mamy a ich mamy a „šatkovanie“ je bežné aj dnes napríklad v Indii, na blízkom východe, či v Afrike. V súčasnosti sa tento fenomén vracia opäť aj k nám a na uliciach ho môžete vidieť čoraz častejšie.

Danka.jpg

Nosenie detí v šatkách alebo nosičoch poskytuje rodičom väčšiu slobodu a flexibilitu. Oproti „kočíkovaniu“ prináša najmä výhodu voľných rúk a vyhnete sa aj komplikáciám s transportom kočíka po meste, v malých výťahoch či v MHD. S bábätkom v šatke sa dá aj pracovať na počítači, variť a výnimkou už dnes nie sú ani tanečné lekcie.

Anicka_tanec.jpg

Pri nosení však nejde len o praktické výhody pre rodiča. Najdôležitejším aspektom nosenia detí je podľa psychologičky Kataríny Godarskej psychický komfort bábätka: „Nosenie napĺňa základné potreby bábätka, teda kontakt s maminkou. V tomto kontakte sa dieťa cíti v bezpečí a matka mu môže zabezpečovať všetky jeho potreby. Vie na ne aj lepšie reagovať, pretože blízkosť ich prepája určitým putom, vďaka ktorému matka vie všetky signály bábätka rýchlejšie a lepšie interpretovať.“

Katka.jpg

Pre správny vývin bábätka je dôležitá technika nosenia. Jana Felcanová, zakladateľka občianskeho združenia Chcem nosiť ponúka poradenstvo v oblasti nosenia detí v šatkách a ergonomických nosičoch. Aká je správna technika „šatkovania“ a čo na nosenie hovoria ortopédi si vypočujte v reportáži.

Fíčer: Nosenie detí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzinárodný týždeň nosenia detí vyvrcholí v sobotu 10. 10. 2015 túrou nosiacich rodičov vo Vysokých Tatrách.

rodinka.jpg Jana Felcanová s rodinou

Pripravila Lenka Lukáčová, foto: Jana Felcanová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame