Gaučový surfer_FM: Sydney

Gaučový surfer_FM: Sydney

Sydney je najväčším a najstarším mestom Austrálie a hlavným mestom Nového Južného Walesu. Je to najznámejšie mesto Austrálie a je ozdobou Južného Pacifiku.

„Sydney je veľkomesto svetového formátu. Je rušné, multikultúrne, s rýchlym životným tempom. Sydney je ako taký malý svet s kozmopolitnými obyvateľmi, bohatým nočným životom a v neustálom pohybe,“ takto opisuje toto mesto Martina, pôvodne Žilinčanka, ktorá žije v Sydney už dvanásť rokov.

Austrálskou ikonou a dominantou mesta je samozrejme Sydney Opera House. Najlepším spôsobom ako spoznať Opera House a zároveň jedným z najúžasnejších zážitkov je návšteva večerného predstavenia. Sydney Opera House je centrom umeleckých predstavení – opier, muzikálov, koncertov vážnej hudby pre dospelých i deti, vystúpenia komikov, spevákov či divadelných hier.

Druhým rovnako ohromujúcim symbolom Austrálie a Sydney je Harbour Bridge. Je tu možnosť vyliezť na jeden z veľkých betónových pilierov, odkiaľ je nádherný výhľad na celý záliv. Tí odvážnejší sa môžu vyšplhať v doprovode sprievodcu až na najvyšší bod mostného oblúku vo výške 134 metrov.

Harbour Bridge.jpg

Ľudia

Obyvatelia Sydney sú veľmi priateľskí, milí, pozitívne naladení a sú vždy ochotní pomôcť.

Austrálčania sú známi ich neformálnym vystupovaním a tykaním. Ich typický pozdrav „G´day mate, how are you?“ alebo pozdrav na rozlúčku „Have a great day. See you later.“ Či odpoveď v štýle „No worries!“ alebo „You are welcome.“ Aj ich spôsob obliekania je ležérny, tzv. „casual“.

Šport

Austrálčania milujú vonkajšie aktivity ako plávanie vo vonkajších bazénoch či v mori, beh, kriket, rugby, austrálsky futbal pod menom „Aussie Rules“, bicyklovanie, golf, tenis, netbal, basketbal. Ich srdcovou záležitosťou je nepochybne surfovanie.

„Austrálčania sú vášniví surferi, sú ochotní skoro ráno vstať a pri východe slnka brázdiť vlny oceánu. Ak by mal niekto záujem naučiť sa surfovať alebo zdokonaliť sa, surferské školy pre začiatočníkov i pokročilých, ako aj prenájom surfov, sú takmer na každej pláži. Medzi najpopulárnejšie patrí „Let´s go surfing“ na Bondi Beach alebo „Manly Surf School“ na pláži Manly.“

Pláže

Jedinečnosť mesta vytvára samozrejme voda. Toto sú obľúbené pláže Martiny:

Redleaf beach sa nachádza v prekrásnej štvrti Double Bay. Je to jedna z najromantickejších idylických malých pláži. Pri plávaní v pokojnom mori alebo prechádzke popri pobreží sa môžete kochať úžasným výhľadom na prístav a Harbour Bridge. Prístup na túto pláž je cez krásne udržiavanú záhradu.

Watson bay je nádherný záliv s výhľadom na prístav a nádhernými plážami. Môžete sa prejsť po malebnom pobreží, zaplávať si v pokojnom mori, či šnorchlovať v zálive „Camp Cove“. Je to aj štartovacie a zároveň cieľové miesto pre potápačov.

Jervis bay je z áliv, známy pokojnými plážami s bielym pieskom a priezračnou tyrkysovo sfarbenou vodou. Patria medzi najkrajšie a najbezpečnejšie pláže na svete. Určite sa oplatí ísť na Hyams Beach, kde môžete zažiť pozorovanie delfínov.

Camp Cove_4 ponoreni potapaci.JPG

Hyams Beach.jpg

Jedlo

Barová kultúra či kultúra jedla a pitia je v Sydney veľmi bohatá a pestrá. Obľúbenou činnosťou Austrálčanov je grilovanie, ale veľmi radi sa stretávajú aj v kaviarniach a reštauráciách.

The grounds od Alexandria je veľmi obľúbenou reštauráciou. Milovníci kávy si tu prídu na svoje – kávové zrná sa melú priamo tu a vôňa kávy a chutného zdravého jedla sa šíri celým okolím.

Je tu vybudovaný aj detský kútik a dokonca malá ohrádka so zvieratkami, kde žije aj prasa s menom Kevin Bacon.

Tetsuya´s Restaurant na Kent Street je japonská reštaurácia šéfkuchára Tetsuya Wakuda. Degustácia jedla je jedinečná, založená na japonskej filozofii ochucovania a využívania sezónnych príchutí, obohatená francúzskou technikou s použitím najčerstvejších možných prísad.

Predmestia Sydney ako Surry hills alebo Newtown sú známe svojou pohostinnosťou vo forme rozmanitých reštaurácii, barov, kaviarní, cukrárni a krčmičiek. Napríklad iba na jednej ulici King street v Newtown sa nachádzajú nasledovné podniky: ruská kaviareň Izba, thajské reštaurácie Thai Reiffic či Thai Photong, japonská reštaurácia Asakusa, juhoafrická reštaurácia African feeling, kaviareň s francúzskym nádychom 2042 deli a talianska pizzéria Pizza Giigi.

Ak sa vám zacnie po domácom jedle a nechce sa vám ho pripraviť doma, možnosťou sú návštevy československých reštaurácii La Boheme v Balmain alebo Tommy´s beer cafe v Glebe.

Zaujímavosťou môže byť aj možnosť priniesť si vlastné vína tzv. BYO (Bring Your Own). Podnik, v ktorom ste, vám ho naservíruje a za túto službu zaplatíte malý poplatok.

TheGrounds_Kevin Bacon's House.JPG

Koncerty a živá hudba

The Basement na Circular Quay je skvelé miesto, kde máte šancu vidieť jazz, akustickú hudbu a svetovú hudbu (world music), rovnako aj popredných bluesových umelcov. Predstavenie najlepšie uvidíte, ak si rezervujete stôl pred dolným pódiom.

Side on cafe v Annandale je najzaujímavejší hudobný podnik v Sydney. Hovorí si aj „multikultúrny komplex“. Od stredy do nedele večer tu môžete počuť jazz. V nedeľu sa tu koná kabaret a v pondelok krátke filmové predstavenia.

Vypočujte si Gaučového surfera zo Sydney:

Gaučový surfer_FM: Sydney Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Watsons Bay.JPG

Pripravila: Lenka Lukáčová, Fotky: archív Martiny Bohynikovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame