2+1: Slovenská experimentálna hudba 2019

2+1: Slovenská experimentálna hudba 2019

Kto na Slovensku v roku 2019 nahral najzaujímavejšiu hudbu, ktorú môžeme nazývať experimentálna? Do nášho výberu sme zaradili iba nahrávky na fyzických nosičoch.

A ešte niečím je špecifický tohoročný výber: Ani jeden z albumov nevznikol v Bratislave. Navštívime tak Gemerskú Gotickú cestu, dávnu banícku oblasť v okolí Banskej Štiavnice, aj temné zákutia duše na albumoch od Dead Janitor, Weltschmerzen a Ušami: Sound mapping camp.

Prečo fyzické nosiče?

Hudobníkov dnes živia najmä živé hrania. Pre potreby špecializovaných festivalov, výstav či umeleckých inštalácii vznikajú audio-vizuálne diela, ktoré v sebe okrem hudby spájajú aj iné formy umenia, a sú určené hlavne na živé hranie. K väčšiemu množstvu živých projektov prispieva aj nižší dopyt po albumoch a fyzických nosičoch zo strany poslucháčov. Album na fyzickom nosiči je v dobe streamingu taká vizitka hudobníka. Stále však veľmi dôležitá.

Gotická cesta Gemer – Malohont

Terénne nahrávanie má stále viac priaznivcov aj na Slovensku. Ušami Sound Mapping Camp je umelecký projekt hudobného vydavateľstva  mappa editions z Lučenca. Ako znejú staré kostoly na Gemerskej Gotickej ceste?

Vybraní zvukoví umelci zo Slovenska a z Česka zbierali terénne nahrávky a zhotovovali zvukové zásahy v ôsmych gotických kostoloch v regióne Gemer a Malohont. Vznikla tak zvuková mapa, ktorá vyšla na CD Gotická cesta Gemer – Malohont. Bližšie nám ju predstaví jeho kurátor Jakub Juhás.

Ušami Gemerská gotická cesta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Dead Janitor – Medusa

Dead Janitor je dlhoročný projekt Košičana Braňa Findrika. Venuje sa abstraktnej elektronike a žánrom dark ambient a industriálne techno. Album Medusa odráža jeho temné životné obdobie. Vyšiel v limitovanej edícii na vinyle vo vydavateľstve Urbsounds.

Dead Janitor Medusa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Weltschmerzen – Weltschmerzen

Weltschmerzen je nový projekt skúsených hudobných hľadačov. Spojili sa v ňom duo Tittinugur (albumy Beings, Lavína) a Tomáš Prištiak (Tante Elze). Album vznikal v priateľskej nálade na chate pri Banskej Štiavnici. Genius Loci dávneho banského kraja sa odrazil nielen v názvoch skladieb, ale aj vo výslednom zvuku. Okrem prelúdii na prastarom organe tu počuť husle a iné akustické nástroje. Album nie je iba akustický, nájdeme tu aj špinavé beaty a brutalisticky efektované zvuky.

Album Weltschmerzen vychádza na vinyle v novom vydavateľstve Weltschmerzen. Predstavia ho Dominik Suchý a Tomáš Prištiak.

Weltschmerzen Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame