Ako služba Napster navždy zmenila hudobný svet

Ako služba Napster navždy zmenila hudobný svet

Pred dvadsiatimi rokmi, v lete 1999 bola spustená internetová služba Napster, ktorá umožňovala pohodlné zdieľanie hudobných súborov mp3.
Začala sa tak nová éra šírenia hudby, ktorá pokračuje dodnes. Čo priniesol a čo zobral Napster hudbe?

Ako služba Napster navždy zmenila hudobný svet Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Napster fungoval na princípe peer to peer: Pripojili ste sa na sieť, ponúkli hudbu na harddisku svojho počítača a za to ste dostali prístup na harddisky s hudbou ďalších používateľov. Hudbu ste pridávali zo svojich domácich zbierok, kde sa zhrávali vinyly a CDčka, de facto nelegálne.

Odrazu bolo dostupné obrovské množstvo hudby, aj taká, ktorá bola predtým nezohnateľná. Vlastniť hudbu fyzicky prestalo byť cool. A tak ako sa kedysi hromadili vinyly a neskôr CDčka, ľudia začali hromadiť gigabajty mp3.

Technologické firmy zareagovali na dopyt a spolu s klesajúcou cenou pamäťových médií sa začali pretekať, kto ponúkne lepší a kapacitne väčší mp3 prehrávač. Vlastniť prenosný digitálny prehrávač sa tak stalo znakom správneho hudobného fanúšika.

Na obrovskú popularitu súborov mp3 reagovali aj hudobné vydavateľstvá. Neskoro. Kým si poslucháči začali mp3 kupovať a nie ich pirátiť, hudobný priemysel utrpel obrovské finančné škody, ktoré ho postavili na hlavu. Model, ktorý fungoval desiatky rokov, čiže vydať album a predávať ho, sa úplne zrútil. Hudba bola ešte viac dostupná a stalo sa z nej takmer verejné vlastníctvo, len málokoho trápili autorské práva hudobníkov.

Napster fungoval tri roky. Jeho veľká popularita spustila sériu súdnych procesov, Napster žalovali za porušovanie autorských práv Metallica, Dr. Dre, aj niekoľko veľkých hudobných vydavateľstiev. Aj keď ho zavreli, piráti boli vždy o krok popredu. Vznikali ďalšie a ďalšie siete, ktoré umožňovali zdieľanie hudobných súborov medzi používateľmi. Mnohé stále fungujú, ale skladovanie gigabajtov mp3 sa dnes už nenosí.

Napster bol zrušený, ale pohyb, ktorý rozpútal, už nešlo zastaviť. Jeho stopy vedú od myšlienky, že všetok obsah na internete má byť zadarmo, až po dnešnú popularitu streamovacích služieb.

oleg-sergeichik-Ebhh_t6tjo0-unsplash.jpg

Pripravil: Peter Dolník, foto: thehardtimes.net

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame