Prieskum medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí

Prieskum medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí

Prieskum medzi Slovákmi a Slovenkami žijúcimi v zahraničí priniesol potešujúce výsledky, pretože oproti roku 2016 návrat domov nevylučuje vyššie percento opýtaných.

V zahraničí žije, študuje a pracuje viac ako tristotisíc Slovákov, vrátane vedcov, manažérov či umelcov, ktorí doma nenašli uplatnenie alebo vyhovujúce životné podmienky. Sme tiež krajina s najväčším počtom vysokoškolských študentov študujúcich v zahraničí.

Prečo je dôležité robiť prieskumy medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí? Pýtali sme sa autorky prieskumu Viktórie Škrivánkovej.

Preco robiť prieskum medzi Slovákmi v zahraničí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aktuálne výsledky ponúkajú pozitívnejší obraz ako v roku 2016, a to najmä z hľadiska rozmýšľania o návrate. Skupina ľudí, ktorá plánuje ostať za hranicami, sa zmenšila. Aké dôvody uvádzajú Slováci v zahraničí, aby sa vrátili na Slovensko? Odpovedá autorka prieskumu Viktória Škrivánková.

Prečo by sa vrátili na Slovensko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Svoju hlavnú pridanú hodnotu vnímajú Slováci žijúci v zahraničí najmä v zmene mentálneho nastavenia a v odborných vedomostiach. Oboje môže pomôcť našej krajine.

Prieskum vykonala iniciatíva Slovak Professionals Abroad Program, ktorá funguje pod neziskovou organizáciou LEAF. Do prieskumu sa zapojilo vyše 4 000 respondentov žijúcich v 72 krajinách sveta.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame