VIECC 2018: Andrew Scott

VIECC 2018: Andrew Scott

Rozhovor s hercom Andrewom Scottom.

Predtým, než získal úlohu Moriartyho v seriáli Sherlock od BBC, hral iba kladné postavy. Po Moriartym má zase problém zbaviť sa škatuľky zloducha. Na Vienna Comic Con, ktorý sa konal 17. a 18. novembra vo Viedni, zavítal aj írsky herec Andrew Scott. Na konte má, okrem iných, dve prestížne divadelné ceny Laurence Olivier Award a televíznu BAFTU. V posledných rokoch sme ho mohli vidieť vo filmoch Spectre, Pride, Denial aj v Alice Through the Looking Glass.
V našom rozhovore sa dozviete, aký vzťah má k Shakespearovi, čo si myslí o cosplayeroch, ktorí si zhotovujú kostýmy jeho postáv, aj o tom, ako sa mu ako Írovi hrali anglické úlohy ako Moriarty či Paul McCartney.

Patríte k mimoriadne silnej hereckej generácii, bolo ťažké presadiť sa?

Andrew Scott 01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To je veľmi dobrá otázka. Vždy som pracoval v divadle. Mal som šťastie, bol som mladý, hral som už ako 19-ročný v Dubline. S herectvom som teda začal dosť zavčasu a nemal som núdzu o prácu. V tom zmysle som to nemal až také ťažké, lebo každý herec chce len pracovať. Ale pokiaľ ide o to, byť známejší a hrať v televízii a vo filmoch, ktoré ľudia pozerajú... Trvalo to asi 15 rokov, čo som sa potuloval po uliciach nepoznaný. Keď som mal 33 alebo 34 rokov, získal som rolu v Sherlockovi. Tá zo mňa určite urobila známejšieho človeka a dala by sa opísať ako moja prelomová úloha.

Pochádzate z Írska, ale zahrali ste si v Bondovke Spectre, zahrali ste si Paula McCartneyho v televíznom filme Lennon Naked a Moriartyho. Všetko sú to úlohy, ktoré sa dajú považovať za také akoby britské rodinné striebro. Ako to vnímate?

Andrew Scott 02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Áno, je to dosť zvláštne, hrať tieto veľmi slávne anglické postavy, skutočné alebo vymyslené. Ľudia hovoria, že medzi Angličanmi a Írmi je veľký rozdiel. Pritom sme si kultúrou veľmi podobní. Myslím, že kvôli našej búrlivej minulosti sa priveľmi sústredíme na rozdiel medzi Anglickom a Írskom. Ale pozeráme rovnakú televíziu, máme rovnaký jazyk, vo veľa veciach sme si podobní. Myslím si, že život v Írsku mi umožnil pozorovať britskú kultúru, pretože sme mali BBC a všetky britské stanice. Ale zároveň som mal istý odstup. Do Británie som sa presťahoval, keď som mal 22 rokov a odvtedy tam žijem. Írsko má bohatú históriu rozprávačstva a písania príbehov. Takže sa mi zdá naozaj nezvyčajné, že hrám v týchto veľmi anglických veciach. Ale Moriartyho som hral ako Íra, Moriarty je írske meno. Takže nevidím dôvod, prečo by nemal byť Ír. James Bond, tak to je už niečo úplne iné.

Neodmysliteľnou súčasťou conov je cosplay, ktorého popularita stále rastie. Fanúšikovia sa obliekajú za svoje obľúbené postavy z hier, filmov a seriálov alebo komiksov. Aké máte zážitky s ľuďmi, ktorí si zhotovujú kostýmy vašich postáv?

Andrew Scott 03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je to niečo výnimočné. Musím povedať, že ma to veľmi dojíma. Skôr než začnete pracovať na seriáli, premýšľate nad týmito vecami. Premýšľate nad kostýmom postavy, čo by si obliekla a čo nie. Pracujete na tom s kostýmovým výtvarníkom. Keď hrám nejakú postavu, toto je jedna z vecí, ktoré mi prinášajú najväčšiu radosť. Rozhodovať o tom, ako moja postava bude vyzerať. Takže keď si to niekto všimne a páči sa mu to - aký máte účes, kravatu alebo dokonca ponožky - je to veľmi lichotivé. A občas je to trochu divné a bláznivé. Pamätám si, že minulý rok na comic cone za mnou prišiel niekto vo zvieracej kazajke. A pomyslel som si: ó, áno. Pripomenie vám to rôzne veci, ktoré ste urobili. Jedno dievča prišlo ako Hamlet s lebkou a jej kamarátka bola prezlečená za Oféliu. Je úžasné, že to v ľuďoch prebúdza predstavivosť. Podľa mňa je to naozaj super.

V posledných rokoch sa veľa hovorí o quality TV, najmä v súvislosti s predplatenými televíziami a streamingovými službami. Vzniká obrovské množstvo seriálov a tiež fenoménov, ktoré sú s týmito seriálmi spojené. Pre nás je zdrojom kvalitnej televíznej produkcie aj BBC. Ako to vnímate vy? Pozeráte televíziu a seriály?

Andrew Scott 04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Toto sú pre televíziu výnimočné časy. Existuje neuveriteľné množstvo obsahu. Situácia sa zmenila. V televíznych seriáloch teraz hrajú naše najväčšie filmové hviezdy. Aj prechod hercov z divadla, či z filmu do televízie a naopak je oveľa plynulejší a hladší. To sa mi naozaj páči. Kedysi si ľudia mysleli, že ak ste filmová hviezda, hrať v televízii by bolo pod vašu úroveň. A teraz to už vôbec neplatí. Televízia vám poskytne možnosť vydať sa s postavou na cestu, je to intímnejšie. BBC je výnimočná stanica, nie je to komerčný podnik a treba ju chrániť. Ja v televízii pozerám všetko možné. Aktuálne sledujem výborný dramatický seriál Succession od HBO. Veľa cestujem, nedávno som bol v New Yorku, takže ho pozerám v lietadle. Pozrel som si päť častí, bolo to fantastické. Teraz existujú rôzne platformy, čokoľvek si môžem pozrieť na telefóne. Všetko je veľmi ľahko dostupné a to je podľa mňa len dobre.

Ako nesiete britský odchod z únie, sleduje politiku? Čo hovoríte na Brexit, čo sa vlastne stalo?

Andrew Scott 05 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Myslím si, že aktuálna situácia je chaos. Nedá sa odhadnúť, aké budú podmienky Brexitu. Nepoznám nikoho, komu by bolo jasné, čo sa stane, aká je stratégia. A to je dosť desivé. Myslím, že ľudia nevedeli, čo vlastne odhlasovali. Táto situácia je strašná. Ak mám byť úprimný, neviem, čo sa stane. Nepáči sa mi myšlienka separatizmu. Európska únia má čo zlepšovať, to bezpochyby. Ale celý Brexit... aj keby ste mali titul z histórie a politiky, nechápali by ste, o čo vlastne ide a čo sa práve teraz deje.

Nie ste len televízny a filmový herec, vašou veľkou vášňou je divadlo. A len nedávno ste si zahrali - podobne ako váš kamarát Benedict Cumberbatch - azda najvýznamnejšiu dramatickú postavu, Shakespearovho Hamleta.

Andrew Scott 06 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nemá zmysel robiť Shakespeara, ak nebudeme apelovať na súčasného človeka. Ak ste umelec, ktorý to robí pre ľudí, robíte to pre ľudí zo súčasnosti, nie pre tých, ktorí žili pred tristo rokmi. Napríklad Hamlet je príbeh o mladom mužovi, ktorý trpí vážnymi psychickými problémami. Bolo dôležité, aby sme na to upriamili pozornosť, aj dej hry bol zasadený do súčasnosti. Myslím, že psychické zdravie mladých mužov je v kríze. Čísla samovrážd sú veľmi vysoké. V Shakespearových hrách je aj problematika rodovej rovnosti. Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme Shakespeara nedržali v nejakej sklenej vitrínke. Aby sme si nepredstavili len pančuchy a veľmi divný jazyk. Musíme ho prepojiť so súčasnosťou, potrebujeme, aby si 15-ročné decká povedali: toto ma baví, je to super. Ľudí bude Shakespeare zaujímať, keď ho urobíme zaujímavým. Keď ho budeme prezentovať pútavo a podmanivo. Ak to neurobíme, nebude oň záujem. Shakespeare je moja srdcovka, pretože si myslím, že skutočne chápal ľudí. Veľmi sa zaujímal o psychiku človeka, o jeho slabosti, humor a vzťahy. Milujem Shakespeara, ale zároveň sa zasadzujem o to, aby sme to robili správne. Aby sme z neho nerobili múzejný exponát pre akademikov.

IMG-4515.JPG

Pripravili: Nina_FM a Juraj Malíček

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame