VIECC 2018: Sylvester McCoy

VIECC 2018: Sylvester McCoy

Rozhovor s hercom Sylvesterom McCoyom.

Víkend 17.-18. novembra 2018 patril vo Viedni festivalu Vienna Comic Con, ktorý je najväčším svojho druhu v strednej Európe. Jeho popularita stále rastie a už teraz sa tešíme na ďalšie (dúfajme, že) mnohé ročníky. Jedným z najväčších lákadiel pre fanúšikov je možnosť stretnúť svojich obľúbených filmových a televíznych hercov (aj keď za tieto stretnutia, pri ktorých môžete získať autogram alebo spoločnú fotku, musíte zaplatiť). Festival už navštívili herci z Harryho Pottera, Pána prsteňov, Star Wars, The Walking Dead, Supernatural či Game of Thrones. Tento rok sa fanúšikovia mohli stretnúť aj so škótskym hercom Sylvesterom McCoyom. Začal ako komediálny divadelný herec, objavil sa vo viacerých filmoch a seriáloch a v roku 1987 získal rolu Siedmeho Doktora v britskom seriáli Doctor Who. Medzi jeho novšie úlohy patrí čarodejník Radagast Hnedý z trilógie Hobbit a „the old man of hoy“ z amerického sci-fi seriálu Sense8. Mimo mikrofónu nám prezradil, že si dokonca zahral aj v jednej hre Václava Havla postavu diabla. VIECC sa už končil, keď sme sa s Jurajom Malíčkom dostali na rad a začali sme nahrávať tento rozhovor. Sylvester bol veľmi unavený, okrem nabitého programu na VIECC mal za sebou aj dlhé nočné natáčanie v Nemecku, z ktorého na con docestoval, ale keď sa pustil do rozprávania, pôsobil veľmi energicky. Na jeho hlase tiež počuť, že je to dlhoročný divadelný herec, aj vo veku 75 rokov rozpráva zvučne a niekedy ani tak neodpovedá ako skôr odpovede priamo hrá. Preto vám jeho rozprávanie prinášame v pôvodnom znení bez dabingu aj s prekladom.

Ste súčasťou troch veľkých kultúrnych fenoménov. Jedným je Tolkienov Hobit, druhým Doctor Who a ďalším sú Shakespearove hry, najmä Kráľ Lear. Shakespearove hry sú, nazvime to druhom vysokého umenia a sú skvostom nielen britského ale aj svetového umenia a kultúry, Doctor Who je na druhej strane klenotom pop-kultúry. Má zmysel tieto fenomény porovnávať?

Sylvester McCoy 1. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To, čo môžeme porovnávať, je médium. Jedným je film, druhým televízia a ďalším divadlo. Ale všetky sú súčasťou jednej kultúry. Navzájom sa dopĺňajú. Ja som napríklad herec, ktorý bol súčasťou každého z nich. Dá sa povedať, že som v šoubiznise robil úplne všetko okrem baletu. A dôvod, prečo nemôžem robiť aj balet je, že som nepracoval s kaskadérmi a všetko hral sám, robil som komédie a vykĺbil som si členky. Takže nedokážem ísť na špičky. Ale chcem teda povedať, že je to všetko súčasť jednej kultúry. Ide iba o rôzny spôsob, ako sa k tomu umeniu pristupuje. Film je ako maľba jemným japonským štetcom. Divadlo, to je širší štetec, lebo sa musíte dostať až do posledného rohu miestnosti! No a televízia je skoro taká ako film, ale môžete tam robiť dlhšie scény, napríklad aj 15-minútové, zatiaľ čo vo filme len pár minútové. Jediné čo sa tak vymyká takejto univerzálnej kultúre je u nás v Británii asi pantomíma - vianočné hry, ktoré robíme. A to je naozaj veľmi špecifická britská forma.

V Kráľovi Learovi ste hrali Šaša, kráľa Leara hral Ian McKellen. A len pred pár rokmi ste si s Ianom McKellenom zahrali znova, tentokrát v Hobbitovi. A opäť vám pripadla tá potrhlejšia postava - Radagast Hnedý. Pomohol vám kráľ Lear získať rolu Radagasta?

Sylvester McCoy 2. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čiastočne, ale 12 rokov predtým mi robili kamerové skúšky na Bilba Bagginsa do Pána prsteňov. Takže vedeli, že existujem. Ale Peter Jackson je zároveň fanúšik seriálu Doctor Who a neskôr som dokonca zistil, že má môj kostým. Ale Kráľ Lear mi pomohol, lebo sme s ním cestovali po celom svete a na Novom Zélande som Petra Jacksona stretol. Prišiel si hru pozrieť. Takže ma poznal z oboch týchto vecí a takmer som dostal rolu Bilba Bagginsa, už sme zostávali iba dvaja. Ale nakoniec ju dostal Ian Holm, ktorý je vynikajúci herec. S Petrom som pracoval 3 roky a za celý ten čas nepadla zmienka o Doctorovi Who. A potom, Peter robieval takú veľmi milú vec, keď nejaký herec končil, vždy po jeho poslednej scéne mu poďakoval, dal malý darček, povedal pár milých slov a potom mu všetci zatlieskali a rozlúčili sa s ním. No a mne urobil to isté. Ale potom, na úplný záver mi povedal: „Bolo pre mňa skutočne veľkým potešením s tebou pracovať ... ALE, ďalšia vec je, že som mohol spolupracovať s DOCTOROM WHOO!“ Skutočne až fyzicky bolo vidieť, aký je nadšený, ako malý chalan, nefalšovaný fanboy. A celé tri roky to ani nespomenul! A bolo to veľmi múdre, lebo keby to spomenul skôr, potom by som ja bol jednoducho Doctor Who a on malý chalan - môj fanboy. A keby potom povedal: „Sylvester, postav sa tam,“ ja by som povedal: „Oh, to si nemyslím môj malý fanboy, som Doctor Who, myslím si, že proste zostanem tu.“ Takže to bolo od neho veľmi múdre, že si to nechal až na úplný záver.

Spomenuli ste, že Peter Jackson vlastní kostým vášho Siedmeho Doktora. Pamätáte si prvý raz, keď ste videli nejakého fanúšika v kostýme vašej postavy?

Sylvester McCoy 3. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ó, Ježiš... tak to muselo byť niekedy v roku 1986 alebo 1987. Áno, bolo to trochu divné. Raz som prišiel na cosplay oblečený za seba a skončil som tretí.

Veľká Británia má veľmi dlhú tradíciu humoru a veľký zmysel pre humor. Dar irónie a sebairónie, ktorej naučili celý svet. Začalo to Shakespearom, pokračovalo Dickensom, Wildom, PG Woodehousom, ďalej to bol Douglas Adams a Monty Pythons. Čo pre vás humor znamená, aký humor vás baví? Sleduje aj stand-up komikov?

Sylvester McCoy 4. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ó áno, humor je jednoznačne veľmi dôležitý. Je to skvelý nárazník proti hororom sveta. A čím desivejšie veci sa dejú, tým vtipnejší musíme byť. Lebo svet je naozaj absurdné miesto. Taký môj boh je Buster Keaton. A Billy Connolly, skvelý, skvelý škótsky komik, Pythoni, samozrejme. A áno, pozerávam aj stand-upy. Neviem, či ste boli na mojej Q&A, tak to bolo ako taká stand-up komédia. Lebo dosť zavčasu, už pred asi tridsiatimi rokmi, keď som sa stal Doctorom Who, som si uvedomil, že budem chodiť na akcie ako sú comic cony a budem dokola dostávať tie isté otázky. A tak som si povedal, že to je ako stand-up, ste na pódiu a znova a znova hovoríte tie isté vtipy. A tak som do takej rutinnej komédie rozvinul svoje odpovede na otázky publika. 

IMG-4531.JPG

Pripravili: Nina_FM, Inka Sečíková a Juraj Malíček

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame