Čo robili vaši 21. augusta 1968?

Čo robili vaši 21. augusta 1968?

Tento mesiac si pripomenieme 50 rokov od vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska. Spýtaj sa vašich je projekt, ktorý sa snaží o to, aby sme na túto udalosť nezabudli a aby sme ju spoznali aj z pohľadu ľudí, ktorí ju zažili.

Za projektom Spýtaj sa vašich stoja režisérka a filmárka Barbora Berezňáková, grafická dizajnérka Pavlína Morháčová a PR manažérka Eva Vozárová. Autorky  pátrali po spomienkach bežných ľudí. Krátky film pre Rádio_FM predstavila režisérka Barbora Berezňáková: "Film bude jednoduchou emotívne ladenou "oral history" na kameru. Pýtam sa ľudí: Čo ste robili 21. augusta 1968? Je to jeden z dátumov, kedy si ľudia presne pamätajú ten deň. Napríklad pre našu generáciu je to možno deň, keď padli Dvojičky, s tým rozdielom, že rok 1968 sa ľudí priamo dotýkal, lebo tank prišiel do ich mesta, vojaci šli popred ich dom a konkrétne to ovplyvnilo ich vlastné životy." Film si budete môcť pozrieť 21. augusta na Jednotke.

Súčasťou projektu je aj online pamätník, do ktorého sa dá aj prakticky zapojiť. Aj vy sa môžete spýtať vašich rodičov alebo starých rodičov na to, ako si spomínajú na udalosti z 21. augusta, a potom sa o ich spomienky podeliť na webe projektu. Webová stránka bude online pomníkom, kde ľudia budú môcť pridávať fotografiu, text alebo audionahrávku o tom, ako ich blízki prežívali danú situáciu. "Dokopy to vytvorí veľmi pestrú mozaiku zážitkov, navždy," dopĺňa Barbora Berezňáková.

Práve príbehy a spomienky obyčajných ľudí na udalosti z augusta 1968 boli podnetom k tomu, aby projekt Spýtaj sa vašich vznikol. Podľa autoriek totiž ide o jeden z kľúčových momentov našej histórie, ktorý by sme mali poznať aj z pohľadu bežných ľudí, ktorí ho zažili: "Je to niečo, čo utvára aj našu identitu. Napadlo nám, že to je vec, ktorú si pamätajú naši rodičia, ktorú prežili, nejako sa zachovali a nejako im to ovplyvnilo život."

Prvá verejná projekcia filmu Spýtaj sa vašich 6 ∞ sa uskutoční symbolicky z 20. na 21. augusta na Kamennom námestí v Bratislave. Film budete môcť vidieť tiež v rámci spolupráce s centrami ako Stanica Žilina-Záriečie, Záhrada v Banskej Bystrici či Kino Úsmev v Košiciach. Ak si chcete zorganizovať premietanie aj vo vašom meste, autorky film rady poskytnú, stačí ich kontaktovať.


Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame