Čo sa oplatí vidieť na Art Film Feste Košice 2018

Čo sa oplatí vidieť na Art Film Feste Košice 2018

V piatok 15. júna sa v Košiciach začne 26. ročník Art Film Festu. Potrvá do soboty 23. júna a ponúkne viac ako 200 celovečerných a krátkometrážnych filmov. Súčasťou sprievodného programu budú koncerty a párty, filmový kvíz, diskusie aj talkshow Baláž a Hubinák.

Ak si hovoríte, že vybrať si z takého počtu filmov nebude jednoduché, máte pravdu. Program som si podrobne preštudovala a dala som dohromady (spoiler alert: dlhý) zoznam filmov, ktoré ma najviac zaujali. Ponuka je taká bohatá, pestrá a kvalitná, že si každý nájde to svoje.

American Indies

Ak hľadáte zmysluplnú drámu plnú napätia, skúste poctivý tínedžerský triler Veľmi temné obdobie (Super Dark Times, 2017). Celovečerný debut režiséra Kevina Phillipsa je meditáciou o priateľstve, vine a strate nevinnosti. * Snímka Madelinina Madeline (Madeline's Madeline, 2018) si po skončení tohoročného Sundance festivalu od kritikov vyslúžila označenie najoriginálnejší a najzaujímavejší film. Tínedžerka Madeline získava hlavnú úlohu v divadelnej hre. Ambiciózna režisérka od nej chce, aby sa do svojho výkonu úplne vložila, čím sa začnú stierať hranice medzi hereckým predstavením a realitou. * Osemnásťročná Angel je prepustená z nápravno-výchovného zariadenia pre mladistvých. Prenasledovaná svojou minulosťou sa spolu so svojou 10-ročnou sestrou vydáva na cestu, ktorá by mohla zničiť jej budúcnosť. Príbeh o strate, bolesti, pomste a o tom, čím sú ženy nútené si prejsť, vyrozpráva film Nastáva noc (Night Comes On, 2018).


Amfiteáter

Strhujúce dobrodružstvo Dvanásty muž (Den 12. mann, 2017) je prerozprávaním skutočného príbehu Jana Baalsruda, ktorý ako jediný z dvanástich spojeneckých vojakov prežil zmarenú sabotáž v nacistami okupovanom Nórsku. Jan uteká pred gestapom do neutrálneho Švédska a musí pritom siahnuť na dno svojich fyzických aj psychických síl. Ak vás zaujal Iñárrituov Revenant, Baalsrudov príbeh sľubuje podobne silný zážitok odohrávajúci sa v zasneženej divočine.  * Dobrú náladu vám spraví Žltá ponorka (Yellow Submarine, 1968), radostné, fantazmagorické spojenie farebnej animácie a hudby The Beatles. Ak obľubujete suchý britský humor, popkultúrne obrazy a samozrejme Beatles, nechýbajte na tomto premietaní.


Be2Can Starter

Jedným z hlavných lákadiel programu býva sekcia Be2Can Starter, ktorá každoročne prináša snímky ocenené na troch z najdôležitejších svetových filmových festivalov (Berlinale, Cannes a Benátky). Poľský film Tvár (Twarz, 2018) získal na Berlinale Strieborného medveďa Veľkú cenu poroty za réžiu. Hlavná postava tohto filmu, fanúšik heavy metalu Jacek, sa po tragickej nehode stáva prvým občanom Poľska, ktorý podstúpi transplantáciu tváre. Režisérka, ktorej zbraňou je ostrý humor, vo svojej novinke odhaľuje bigotnú a pokryteckú tvár poľského vidieka. * Jednozáberovka Utøya, 22. júla (Utøya 22. juli. 2018) nás prenesie do Nórska roku 2011. Stretávame 18-ročnú Kaju dvanásť minút predtým, ako terorista Anders Breivik po prvý raz vystrelí v letnom tábore s viac ako päťsto mladými ľuďmi. * Intímny čiernobiely film 3 dni v Quiberone (3 Tage in Quiberon, 2018) zachytáva trojdňový pobyt slávnej herečky Romy Schneider vo francúzskom rehabilitačnom centre, v ktorom v roku 1981 poskytuje svoje posledné interview renomovanému nemeckému magazínu Stern. Vo filme exceluje nemecká herečka Marie Bäumer v úlohe Romy. * V dráme Zlodeji (Manbiki kazoku, 2018) sa z Európy presunieme do Japonska. Film, ktorý získal Zlatú palmu na ostatnom MFF Cannes, je dojemným príbehom o rodine a bezpodmienečnej láske.


Európske zákutia

Film 55 schodov (55 Steps, 2017) je natočený podľa skutočných udalostí zo 70. a 80. rokov minulého storočia. Zobrazuje nečakané priateľstvo pacientky psychiatrickej liečebne Eleanor a jej právničky Colette. Réžie sa ujal dvojnásobný držiteľ Zlatej palmy z Cannes, Dán Bille August. * Propaganda, manipulácia, hybridná vojna, falošné identity, postpravdivá éra. Týmto témam sa vo svojom najnovšom filme Donbas (Donbass, 2018), ktorý provokuje aj svojím čiernym humorom, venuje ukrajinský režisér Sergej Loznica. * Ani na tomto ročníku Art Film Festu nechýbajú hudobné filmy či dokumenty. Prvým zástupcom je ruský životopisný film Leto (Лето, 2018) o rock&rollovom hudobníkovi Mikeovi Naumenkovi, jeho chránencovi Viktorovi Cojovi a Mikeovej žene Nataši. Práve podľa Natašiných spomienok vznikol film, ktorý popisuje ich milostný trojuholník.


Fero Fenič Special

Táto sekcia okrem výberu z tvorby slovenského filmára Fera Feniča zahŕňa aj jeho tipy pre festivalové publikum. Medzi ne patrí český dokument Magický hlas rebelky (2014) o Marte Kubišovej od režisérky Olgy Sommerovej, ktorá má na konte aj výborný dokument o ďalšej obdivuhodnej žene, Věre Čáslavskej, Věra 68. Martu na dvadsať rokov umlčal komunistický režim a až pád železnej opony a zamatová revolúcia jej umožnili návrat k speváckej kariére.

Láska a anarchia

Rumunský film Pororoca (2017) prináša príbeh Tudora a jeho rodiny. Život Tudora sa obráti naruby po tom, čo jeho dcérka zmizne počas prechádzky v parku. Filmu dominuje výborný výkon Bogdana Dumitracheho v úlohe Tudora, ktorý bol ocenený na filmovom festivale v San Sebastian. Pripravte sa však na to, že nepôjde o jednoduché pozeranie, film má 152 minút a dominujú mu pomalé, „observačné“ zábery. * Excentrická dráma Vankúšik na ihly (Pin Cushion, 2017) zobrazuje dojímavý vzťah matky a dcéry. Vo svojej podstate sa venuje témam ako šikanácia, duševná choroba a odtrhnutie od reality. V hlavnej úlohe dcéry sa predstavuje nový britský talent Lily Newmark, ktorú ste mohli nedávno vidieť v mini úlohe v úvode Solo: A Star Wars Story.


Medzinárodná súťaž hraných filmov

Motýle (Kelebekler, 2018) Po 30 rokoch sa traja súrodenci kozmonaut, dabingový herec a učiteľka vracajú do rodnej tureckej dediny na pozvanie svojho odcudzeného otca. Tešte sa na bizarné postavy, čierny humor aj explodujúce sliepky. (No môžete si toto nechať ujsť?) * Nina (2018) Bezdetný pár Nina a Wojtek sa zoznámi s mladou Magdou, ktorá sa zdá byť ideálnou kandidátkou na úlohu náhradnej matky ich dieťaťa. Veci sa skomplikujú, keď Ninu začne slobodomyseľná Magda priťahovať. * Tiesňové volanie (Den skyldige, 2018) Na oddelení pohotovostnej jednotky má v noci službu bývalý policajt Asger Holm. Zdvihne tiesňový hovor od unesenej ženy, ktorý je náhle prerušený. Pátranie po žene a jej únoscovi sa začína. * Rozbi moje srdce (Zerschlag mein Herz, 2018) Poetický príbeh rómskych zaľúbencov, ktorí sa pretĺkajú na periférii Viedne, môže evokovať Rómea a Júliu. Ide o debut mladej slovenskej režisérky Alexandry Makarovej, ktorá je aj autorkou scenára.


Milan Lasica: Prezidentov výber

Výber prezidenta AFF je tentoraz tematický, jeho sekciu tvorí päť muzikálov natočených v rozmedzí 50. a 70. rokov minulého storočia. Najznámejším zástupcom je zrejme Pomáda (Grease, 1978) v hlavných úlohách s Johnom Travoltom a Oliviou Newton-John. V podstate ultimátne letné kino. * Na film Páni majú radšej blondínky (Gentlemen Prefer Blondes, 1953) by vás mohla prilákať šarmantná dvojica hlavných predstaviteliek Jane Russell a Marilyn Monroe. Práve v tomto filme Marilyn spieva, že „diamonds are a girl's best friend“. * Románová klasika Charlesa Dickensa Oliver Twist bola sfilmovaná už veľa ráz, v silnom roku 1968 (keď vyšli kultovky ako Vtedy na západe, Planéta opíc, 2001: Vesmírna odysea či Bullitt) prišla do kín aj muzikálová adaptácia Oliver! Výpravná snímka vtedy premenila päť z jedenástich oscarových nominácií, vrátane tých za najlepší film a réžiu. * All That Jazz (1979) je dráma o režisérovi/choreografovi, ktorý je posadnutý tancom a smrťou. Režisér Bob Fosse a herec Roy Scheider podali vrcholné výkony svojej kariéry. Stanley Kubrick o filme údajne vyhlásil: „asi najlepší film, aký som kedy videl“. Potrebujete lepšiu pozvánku? * Okázalá moderná Disneyho rozprávka, ktorá je v anglicky hovoriacich krajinách absolútnym kultom. Vo svojej dobe Mary Poppins (1964) zaujala úžasnými špeciálnymi efektami, chytľavými piesňami a legendárnym výkonom debutujúcej Julie Andrews v titulnej úlohe. Koncom tohto roka príde aj do našich kín pokračovanie Mary Poppins Returns s Emily Blunt, takže ide o jedinečnú príležitosť zistiť, ako sa to celé začalo. Jedným slovom: „Supercalifragilisticexpialidocious!“


Nočná prehliadka

Pre fanúšikov hororu (a ľudí trpiacich nespavosťou) je tu Nočná prehliadka. Skúste zábavnú priamočiaru vyvražďovačku z korporátneho prostredia Vzbura (Mayhem, 2017), brutálne násilný a intenzívne akčný stret tureckej taxikárky a sériového vraha, odohrávajúci sa vo Viedni Peklo (Die Hölle, 2017), psychologický horor Prekliate dedičstvo (Hereditary, 2018) v hlavnej úlohe s Toni Collette, ktorý si aj získal priazeň filmových kritikov, a násilnú väzenskú grindhouse snímku Blok 99 (Brawl in Cell Block 99, 2017), v ktorej exceluje Vince Vaughn (násilie v tomto filme je dosť brutálne, odporúčam najmä pre silné žalúdky).


Okolo sveta

Neposlušnosť (Disobedience, 2017) čilského režiséra Sebastiána Lelioho, ktorý má na konte filmy Gloria a Fantastická žena, je mnohovrstevnatá dráma o láske, viere, postavení a úlohách žien v živote. Silný príbeh podporujú vynikajúce herecké výkony Rachel Weisz a Rachel McAdams. * Prvý napravený (First Reformed, 2017) je pochmúrny príbeh osamelého kňaza, ktorý prechádza duchovnou krízou. Napísal a zrežíroval ho Paul Schrader, autor scenárov Taxikára či Zúriaceho býka. * Vizuálne pútavá a temná meditácia o rasizme a násilí Zasľúbená krajina (Sweet Country, 2017) je inšpirovaná skutočnými udalosťami. Dobový austrálsky western si už od kritikov vyslúžil prirovnanie k americkej klasike Na pravé poludnie. * Hlavným dejiskom drámy Urážka (L'Insulte, 2017) je súdna sieň, v ktorej sa rieši incident medzi libanonským kresťanom Tonim a palestínskym utečencom Jásirom. Film sa dá vnímať aj ako lekcia dejepisu Stredného východu. * Surreálny a tajomný príbeh rozohráva izraelská dráma Foxtrot (2017), v ktorej sa manželský pár dozvie o smrti syna vojaka. Nekompromisná dráma vyvolala kritiku izraelskej vlády a v Benátkach získala Veľkú cenu poroty. * Ak vám bude v Košiciach horúco, choďte sa schladiť na Ľadové peklo (Arctic, 2018) v hlavnej úlohe s Madsom Mikkelsenom. Islandský film nám ukáže riskantnú púť jedného muža za možnou záchranou naprieč ľadovou pustatinou. * Ron Stallworth, afroamerický policajt z Colorada, sa podujme na nebezpečnú misiu, infiltrovať sa do miestnej organizácie Ku Klux Klanu. Drámu s prvkami komédie BlacKkKlansman (2018) nakrútil Spike Lee a z Cannes si za ňu odniesol Veľkú cenu poroty.


Prísľuby z východu

Mám veľmi rada ázijské filmy. Do našich kín sa ich, nanešťastie, dostane veľmi málo, a preto patrí sekcia Prísľuby z východu k mojim najobľúbenejším. Begónia a veľká ryba (Da yu hai tang, 2016) Podľa starobylých legiend existuje pod oceánmi nášho sveta ďalší svet. Z neho pochádza šestnásťročné dievča, ktoré putuje do ľudského sveta a stretáva sa s veľkou rybou, ktorá bola kedysi ľudským chlapcom. Práca na tomto animáku trvala filmárom viac ako dvanásť rokov. Ich drina bola odmenená aj označením Begónie za čínsku Cestu do fantázie. * Pridanou hodnotou niektorých ázijských filmov je možnosť dozvedieť sa niečo z histórie tej-ktorej krajiny. Takúto dejepisnú lekciu ponúka juhokórejský Taxikár (Taeksi woonjunsa, 2017). Film bol nakrútený podľa spomienok nemeckého reportéra Jürgena Hinzpetera, ktorý sa v roku 1980 vybral do Kwangdže, aby podal svedectvo o tamojšom povstaní, ktoré bolo tvrdo potlačené juhokórejskou vládou. * Hodina dejepisu pokračuje vo vojnovej dráme Náš čas (Ming yue ji shi you, 2017). Odohráva sa v období druhej svetovej vojny, keď Japonsko okupovalo Hongkong. V centre diania stojí mladá učiteľka, ktorá sa zapojí do gerily, jej milovaní a odvaha obyčajných ľudí v neľahkej situácii. Film zrežírovala jedna z hlavných predstaviteliek hongkonskej novej vlny Ann Hui a o hudbu sa postaral Joe Hisaishi, známy najmä vďaka soundtrackom k Miyazakiho filmom. * Veľký Budha+ (Dafo pulasi, 2017) Balada o smutných smoliaroch je čiernou komédiou a tak trochu aj poctou Hitchcockovmu Oknu do dvora. Čiernobiely hraný debut dokumentaristu Huang Hsin-Yaoa využíva svoj ostrý humor na satirizovanie a obnažovanie morálnych slabín taiwanskej vyššej a nižšej spoločenskej triedy. * Marlina: Zločin v štyroch dejstvách (Marlina si Pembunuh dalam Empat Babak, 2017) Strohý, ale elegantný príbeh pomsty o odhodlanej a silnej ženskej hrdinke, ktorá je pekelne nahnevaná a už si viac nenechá skákať po hlave. Indonézsky neo-western s pochmúrnym humorom má atmosférický folkový soundtrack, ktorý je vraj inšpirovaný mojím milovaným Enniom Morriconem. Osedlajte mi koňa, vyrážam do kina.


Susedia Online

Tematické a žánrové filmy strednej a východnej Európy prináša nová sekcia Susedia online. Zo skupiny niekoľkých maďarských, poľských a jedného ukrajinského filmu ma najviac zaujali: Kincsem – stávka na pomstu (2017) o dostihovom koňovi, ktorý bol miláčikom cisára Františka Jozefa a neprehral ani jedny dostihy. Ide o doposiaľ najdrahší maďarský film a je to na ňom vidno, ľahko sa vyrovná veľkej hollywoodskej produkcii. * Poľský kriminálny triler Som vrah (Jestem mordercą, 2016) je inšpirovaný skutočnými udalosťami sedemdesiatych rokov minulého storočia. Mladý detektív sa stáva šéfom vyšetrovacieho tímu, ktorý pátra po sériovom vrahovi žien, prezývanom Upír.


Variety Select: Art Films

Tak, ako ma Variety sekcia potešila minulý rok dokumentom o filmovej hudbe Score, podarilo sa im aj tentokrát zaradiť niečo môjmu srdcu blízke. Tým niečím je dokument My Generation (2017), ktorý sa sústredí na britskú ikonu Michaela Cainea (ktorý je jedným z mojich najobľúbenejších hercov) a jeho spomienky na Londýn šesťdesiatych rokov. Nebude to však len o ňom, ale napríklad aj o hudbe zastúpenej The Beatles či The Rolling Stones. Veľmi sa teším na túto ódu na popkultúrnu revolúciu. Zvyšné filmy sekcie sa tento ročník zamerali na umelcov z rôznych oblastí od hudby, cez módu až po vizuálne umenie. Dozrievanie: Mladosť Jeana-Michela Basquiata (Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat, 2017) o svojskom street artovom umelcovi z New Yorku, ktorý po predávkovaní sa heroínom rozšíril rady neslávne známeho „Klubu 27“. * Dvakrát sme ju mohli vidieť naživo na Slovensku na festivale Pohoda, tentokrát sa nám kontroverzná britsko-srílanská hudobníčka predstaví na veľkom plátne v dokumente Matangi/Maya/M.I.A. (2018). * Intímny dokument Westwood: Punkerka, ikona, aktivistka (Westwood: Punk, Icon, Activist, 2018) vzdá hold neobyčajnej britskej módnej návrhárke Vivienne Westwood. * Ďalšej výraznej umelkyni je venovaný dokument Grace Jones: Krv a chlieb (Grace Jones: Bloodlight and Bami, 2017). Ak ju už poznáte ako speváčku, herečku a šoumenku, vďaka tejto snímke vám poodhalí svoje súkromie a preberie na seba rolu milenky, dcéry, matky, sestry aj babičky.


Všetky informácie o tom, kedy a kde sa uvedené filmy budú premietať, nájdete tu: https://cinepass.sk/aff/sk/movies

Pripravila: Nina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame