Ženy v hudbe? Nerovné príležitosti a stereotypy.

Ženy v hudbe? Nerovné príležitosti a stereotypy.

Ani v 21. storočí nemajú ženy rovnaké príležitosti ako muži. Aj v takom slobodnom svete, ako je hudba, je ich v porovnaní s mužmi stále veľmi málo. Ak sa aj dokážu presadiť, tak sa stretávajú s ťažkosťami, o ktorých sa mužom ani nesníva. O tomto probléme sa však začína živo diskutovať. Naposledy sa zniesla kritika na Davida Byrna, na ktorého novom albume hosťuje 25 hudobníkov a z nich ani jedna žena.

Ženy v hudbe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ženy-hudobníčky sa sťažujú na nedostatok rešpektu v priemysle, ktorý je stále hlavne mužskou doménou. Nerobia zo seba obete, skôr volajú po diskusii a zmene prístupu. Obraz žien v hudbe je mnohokrát sexistický, stereotypný a podlieha objektifikácii – to znamená, že žena je vnímaná iba ako objekt pre zábavu mužov.

Mnohé hudobníčky sa cítia utláčané, lebo sú posudzované iba na základe svojho rodu. Björk je dlhoročná advokátka ženských práv. Bojuje proti spochybňovaniu a podceňovaniu žien. Aj ona sa s tým stretla mnohokrát.

V posledných rokoch majú v hudbe stále silnejší hlas menšiny. K menšinám však v mnohých oblastiach ešte stále patria aj ženy. Situácia sa ale zlepšuje, o postavení žien v hudobnom priemysle sa už v zahraničí veľa diskutuje a stále viac ženských hudobníčok sa verejne vyjadruje o nerovnosti príležitostí, ktorú pociťujú.

Verejne sa vyjadrujú na svojich konceroch a vystúpeniach. Najhlasnejšie obhajkyne práv žien sú Peaches, Amanda Palmer či Le Tigre. Tie komunikujú svoje názory celkom radikálne.

Mladšia generácia hudobníčok komunikuje svoje postoje hlavne na sociálnych sieťach. Tam za ženské práva bojujú Grimes, Solange, Janel Monée, Kate Nash aj Chvrches. A pridávajú sa aj muži: k známym bojovníkom proti genderovým stereotypom patril Kurt Kobain, Beastie Boys a po novom aj Jack White.

Monika Enterprise Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Úplne ináč to funguje v Berlíne. Berlín je mestom, ktoré víta menšiny a ľudí s nekonvenčnými postojmi. Z tunajších progresívnych hudobných kruhov vzišlo hnutie, ktoré bojuje za lepší prístup žien k tvorbe elektronickej  hudby. Tu pred dvadsiatimi rokmi vznikol kolektív, vydavateľstvo či akési sesterstvo Monika Enterprise. Založila ho Gudrun Gut, ktorá je aktívna v hudbe už od začiatku osemdesiatych rokoch. Hrala s Einsturzende Neubauten či v kapele Malaria.

ii_jehftdnu1.jpg

Monika Enterprise vydáva iba ženské hudobníčky, ktoré robia elektronickú hudbu. Organizujú prednášky a workshopy, na ktoré majú prístup iba ženy. Muži majú totiž takýchto príležitostí viac než dosť.

Dvadsaťročnicu vydavateľstva oslávili minulý rok výberovkou a turné, na ktorom prednášali a diskutovali o ženských otázkach. Ale hlavne hrali.

A čo u nás? Na Slovensku túto tému ešte nikto neotvoril. Prvou lastovičkou by mohla byť séria večierkov Sound Fatal, ktorá sa nepravidelne koná v bratislavskom klube Fuga.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame