Kam s nepotrebným oblečením?

Kam s nepotrebným oblečením?

Oblečenie je lacné a podlieha móde, preto nám nerobí problém zbaviť sa ho. Na rozdiel od elektroniky či nábytku ho dokážeme dať aj zadarmo. Niekto tým chce pomôcť druhým, niekto si tak kupuje dobrý pocit či svedomie.

Kam s nepotrebným oblečením? Zisťovali sme za vás, komu najviac pomôže a kam ho, naopak, netreba nosiť. Vypočujte si viac v príspevku.

Kam s nepotrebným oblečením? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V našich mestách a obciach fungujú zberné kontajnery na staré šatstvo. Ich obsah sa triedi, tie najlepšie kúsky putujú do second handov, zvyšok sa spotrebuje v priemysle. Ak vám filozofia zberných kontajnerov nevonia, môžete ich darovať niekomu priamo. Napríklad cez inzerát na http://podajdalej.sk/

Nepotrebné oblečenie využijú hlavne sociálne slabí či ľudia na ulici. Zisťovali sme v bratislavskom nízkoprahovom centre pre ľudí bez domova Domec.

Ak vo svojom meste nemáte organizovanú pomoc pre ľudí bez domova, skúste pohľadať krízové centrá. Určite ich nájdete aj vo vašom okolí!

Informovali sme sa v krízových centrách Domov Dúha a Brána do Života a zistili sme zaujímavé skutočnosti: Najviac sa ľudia zbavujú oblečenia v Bratislave, a to pred Vianocami a po Vianociach. Z darovania nepotrebného oblečenia sa tu stáva až módna záležitosť či prestíž. Preto je väčšina miestnych charitatívnych organizácii zahltená použitým šatstvom a ďalšie často neprijímajú.

Kde ho potrebujú, sú charitatívne organizácie na strednom a východnom Slovensku. Pozor, niekde vám použité šatstvo zoberú, ale iba s bločkom z čistiarne. Informujte sa vopred.

shanna-camilleri-190745-unsplash.jpg

K recyklovaniu oblečenia sa stále viac hlási aj módny priemysel. Napríklad second hand Nosene, ktorý má pobočku v Bratislave a v Banskej Bystrici. Použité oblečenie zbierajú, vybrané kúsky prešívajú na nové a zvyšok recyklujú.

Recyklovanie použitého oblečenia znižuje našu spotrebu a prispieva k ekologickému prístupu k našej planéte. Nákupom v second handoch šetríme životné prostredie aj prírodné zdroje.

Pre tých, čo nechcú hromadiť, plytvať a zbytočne vyhadzovať veci: Posuňte ich ďalej!

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame