Gaučový surfer_FM: Dublin

Gaučový surfer_FM: Dublin

Gaučový surfer_FM vám pomôže pri cestovaní po európskych a svetových metropolách.

S gaučovým surferom sa dnes vyberieme do írskeho Dublinu. Keď sa povie Írsko, asi sa vám hneď vybaví známe pivo a stále upršané počasie. Ale je to aj nádherná príroda a dokonca neobjavený surferský raj.

Monika.JPG

Život v Dubline

Monika žije v Dubline už dva a pol roka a cíti sa tam ako doma. „Dublin je veľmi internacionálne mesto. Íri sú milí, priateľskí a otvorení inakosti.“ Presťahovali sa tam s priateľom, teraz už manželom, ktorý dostal pracovnú ponuku vo veľkej nadnárodnej spoločnosti. Tých sídli v Dubline hneď niekoľko. Okrem toho však v Dubline vzniká mnoho start upov.

Dublin.JPG

St. Patrick's Cathedral.JPG
St. Patrick´s Cathedral

Príroda

Írsko je veľmi daždivá krajina. V priemere je tam okolo 90 slnečných dní za rok, čo je veľmi málo. Vďaka tomu má však Írsko krásnu, vždy zelenú prírodu. „Najkrajšie sú všetky okrajové časti, ktoré končia útesmi ako napr. známy Cliffs of Moher. Moje najobľúbenejšie sú časti pri mori, aj keď pri tom daždi si človek niekedy neuvedomuje, že je stále pri mori a sú tu vlastne aj pláže. Írsko je aj tak trochu neobjavený surferský raj.“

Cliffs of Moher.JPG
Cliffs of Moher

Kerry Cliffs Portmagee 01.JPG
Kerry Cliffs Portmagee

čajka.JPG

Inis Oirr.jpg
K Monike priplával delfín priamo z oceánu

V Dubline je tiež veľa parkov, napríklad Phoenix park, ktorý je dlhý 7 km. Dá sa tu navštíviť ZOO, hrať írsky futbal, bicyklovať alebo kŕmiť voľne sa pohybujúce jelene.

Phoenix Park 02.JPG
Phoenix park

Typická Írska barová kultúra

Pre Írov je tiež typická barová kultúra a posedenie pri pive. „Keď sa ich spýtate, čo sa tu dá robiť, keď prší, povedia vám, choď do baru.“ Pritom platí, že kamkoľvek si sadnete, nájdete dobré pivo. Pre Írsko sú známe hutnejšie tmavé pivá.

Írska kuchyňa je veľmi podobná tej anglickej, takže nie je tam nijaká výrazná kulinárska kultúra. Avšak vďaka tomu, že je Dublin veľmi internacionálny, dá sa tu navštíviť množstvo medzinárodných reštaurácií. Dokonca tu nájdete aj československú reštauráciu Pifko, kde si môžete dať halušky alebo kapustnicu.

V tejto pivárskej veľmoci je niekedy ťažké nájsť dobrú kávu. Monika si však urobila prieskum a odporúča tieto kaviarne: Legit, Camerino alebo Dublin Barista School.

kaviareň.JPG

Hudobná scéna

Čo sa týka kultúry, Monika si užíva najmä koncerty a hudobnú scénu. „Každý deň sa tu niečo koná, od klasickej írskej živej hudby v puboch, cez malé alternatívne kapelky v malých priestoroch, až po obrovské koncerty známych mien.“ Z Írska pochádzajú aj hudobné legendy ako U2 alebo The Cranberries. Snažia sa tu však preraziť aj nádejní začínajúci hudobníci.

Obľúbenou koncertnou sálou je Olympia Theatre z 19. storočia, ktorá má krásnu intímnu atmosféru.

Olympia Theatre The Last Shadow Puppets.JPG
The Last Shadow Puppets – Olympia Theatre

Viac o Dubline si vypočujte v zázname:

Gaučový surfer_FM: Dublin Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravila: Lenka Lukáčová, Monika Freml, Foto: Monika Freml

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame