Netiketa_FM: Dark weby a dark markety

Netiketa_FM: Dark weby a dark markety

To, že všetka naša online aktivita je donekonečna zaznamenávaná a vyhodnocovaná, tvrdí stále viac zdrojov, nielen Julian Assange a jeho Wiki Leaks. Jedným z možných únikov z tejto sledovačky sú anonymizačné služby a dark weby. Tie nám môžu poskytnúť skrýše pred vševidiacim okom Veľkého brata. Tieto skryté a neprehľadné kúty internetu potrebujeme aj za cenu toho, že ich môžu zneužiť.

Ako deep web sa označujú tie časti internetu, ktoré nie sú dostupné cez vyhľadávače. Deep web je neviditeľná, neindexovaná časť internetu: rôzne staré stránky, platený obsah, hlbiny databáz či privátne fóra.

Oveľa zaujímavejší je však dark web. Dark web je časť internetu dostupná len cez Tor sieť (TOR – The Onion Router) – anonymizačnú sieť, ktorá zamaskuje vašu polohu a IP adresu a znemožní tak identifikáciu používateľa. Dark weby majú špeciálny formát domén .onion. Ak do nich chcete preniknúť, oboznámte sa najprv s troma kľúčovými pojmami: Tor, BitCoin a PGP.  Slovo má Pht:

Netiketa_FM: Dark weby a dark markety Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Obsah na takýchto weboch môže porušovať všetky pravidlá a zákony, ale nedá sa zistiť, kde je daná stránka hostovaná. Nedá sa zmazať ani postihnúť jej tvorcov. Sieť Tor používa aj americká armáda, ktorá ju sčasti financuje.

Tor sieť je pre tých, ktorí vyhľadávajú anonymitu na internete a ktorí chcú skryť svoju online aktivitu. Tor sieť používajú aktivisti a novinári v krajinách s autoritárskymi režimami. Ak však po vás už naozaj idú, najlepšie je nepoužívať žiadne elektronické zariadenie.

Dark Web neslúži iba na zakrytie ilegálnej činnosti, ako býva prezentované. Pravdou však je, že Tor je brána, za ktorou môžete nájsť aj veci, ktoré sú prudko ilegálne. Najväčšej pozornosti sa tešia dark markety .

„Zlatý vek dark marketov, tie 2-3 roky, to bola taká éra, na ktorú budú ich používatelia spomínať. Bolo to niečo ako roky 1966 – 1968 pre hippies. Výslnie, wow natiahnuté na tri roky. Odrazu sa na hlbokom, temnom webe odkrylo niečo ako ebay alebo amazon na nákup všetkého, kvôli čomu ste sa doteraz museli stretávať s čudnými ľuďmi na pochybných miestach. Odrazu ste si mohli vyberať z dostupných tovarov, porovnávať, čo má najlepší pomer cena výkon, alebo na čo sú najlepšie používateľské recenzie. Už zo samotného nákupu ste mali eufóriu, mali ste eufóriu z participácie a mali ste chuť rozprávať o tom ľuďom.“

stairs-1564112_1920.jpg

Najznámejším prípadom dark marketu je Silk Road. Prvý Silk Road skončil a jeho tvorca dostal doživotie. Dread Pirate Robertsa chytili, lebo mal zlú operačnú bezpečnosť. Ani on na začiatku netušil, čo sa so Silk Roadu stane. Pri jeho spúšťaní použil svoju reálnu emailovú adresu a na základe nej ho vypátrali. Pri anonymite na internete stačí raz spraviť malú chybu a je po nej.
Scéna dark marketov však neskončila, práve naopak, rozrástla sa.

Zaujímavé je sledovať obchodné praktiky väčších predajcov. Dark market funguje v akomsi bezpráví. Môžu vás hocikedy oklamať a vy sa nemáte ako domáhať svojich práv. Ale ono sa to tam prekvapivo nedeje. Na dark marketoch sú predajcovia s vysokou reputáciou a veľkým rešpektom. Platí sa kryptomenami – napríklad bitcoinami.

„Na takom Divokom Západe, akým je temný web, to aj tak dobre funguje! V takýchto otvorených a bezprávnych prostrediach sa preferujú technické riešenia. Neprítomnosť ľudského elementu totiž vylúči možné slabiny.“

Pre operátorov dark marketov je perzekúcia tlakom na zlepšovanie a pomáha im vyvíjať nové technické riešenia. Chytia jedného, vzniknú dva nové a technicky ešte vyspelejšie. Piráti sú vždy o dva kroky vpred. Ak aj na nich zatlačia, vymyslia niečo úplne nové. Veľkou novinkou na trhu bude v najbližšej dobe Open bazar – eshopový systém postavený na blockchaine.

Najlepšie je ilegálny tovar na dark marketoch vôbec nekupovať. Je však zaujímavé nahliadnuť, ako to tam funguje.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame