Fotka_FM: Jozef Ondzik - Pamäť

Fotka_FM: Jozef Ondzik - Pamäť

Dobrú správu o dlhoočakávanej rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie doplnila ešte jedna. Posledný deň „starého“ Premostenia dostal možnosť zdokumentovať fotograf Jozef Ondzik. Ani deň pred rekonštrukciou tejto vrcholnej inštitúcie slovenského umenia, rozumej, sen každého umelca je mať výstavu práve na tomto mieste, nie sú jej priestory prázdne. Aj napriek tomu, že podľa slov riaditeľky SNG Sandry Kusej z priestoru odniesli všetko, čo sa odniesť dalo, lebo to všetko vedia zužitkovať znovu. Priestor je skôr holý, takmer dokonalo očistený od umenia, neomalene vystavujúci svoje útroby.

Pre SNG je rekonštrukcia prísľubom nového štartu. Pre Ondzika je to príležitosť vytvoriť zaujímavú fotografickú výpoveď, vrátane silného autoportrétu. Ondzik sa pozerá na reziduá vystavovaného umenia, náhodné opomenuté stopy po výstavách. Necháva nás s pocitom: tu to všetko bolo a takto to odchádzalo. Pred vlastnou tvárou a trupom drží biely kváder. Biela prepája človeka s priestorom, možno zlieva aj ich pamäte. Alebo stopy pamäte v bielej miznú. Ľahko a s trochou humoru.

V mojich spomienkach zostali matné, rozostrené, takmer nečitateľné obrázky z výstav, ktoré som tu zažila. Na druhej strane zostal úplne jasný pocit z priestoru Premostenia.

Ak máte chuť rozlúčiť sa s Premostením tak, ako sa patrí, a pomerať vlastné pamäťové stopy s dočasnou grafickou podobou priestoru pred rekonštrukciou, máte príležitosť. V Galérii Nadácie SLOVAK PRESS PHOTO do 23. apríla 2017.

Fotka_FM: Jozef Ondzik - Pamäť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


MEMORY_ONDZIK (11 of 32).jpg

MEMORY_ONDZIK (15 of 32).jpg

MEMORY_ONDZIK (16 of 32).jpg

Viac na:

http://slovak-press-photo.sk/novinky/nadacia-slovak-press-photo-usporiadala-vernisaz-vystavy-jozefa-ondzika/

http://www.sng.sk/sk/o-galerii/rekonstrukcia
 

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame