Fotka_FM: Daniela Rapavá - Bublina a jej kariéra

Fotka_FM: Daniela Rapavá - Bublina a jej kariéra

Aké lacné to je – keď sa fotografia snaží šokovať. V dokumentárnej fotografii je to niečo, s čím sa dnes už narába veľmi opatrne. Najčastejšie majú potenciál šokovať ťažké, napríklad vojnové témy, a toho bolo už asi aj dosť. Mnohí a dobrí fotografi sa preto snažia nachádzať nové prístupy, pracujú s rešpektom k ľuďom, obetiam, samotnej situácii, odhaľujú pre nás širšie súvislosti, hlbší príbeh.

A potom je tu vedecká fotografia, špecificky tá popularizačná. Jej hlavným cieľom je šokovať nás, uhranúť. Niekedy pritom stačí úplne jednoduchá vec – polarizačný filter (!) a svet okolo je celkom iný.

Dobre, fotografie Daniely Rapavej sú náročnejšie, ale v princípe nám ostatným by na úvodné užasnutie z reality okolo nás stačil ten polarizačný filter.

Daniela Rapavá vyštudovala jadrovú fyziku a pracuje ako popularizátorka vedy vo Hvezdárni v Rimavskej Sobote. V rámci svojej fotografickej práci sa často venuje napríklad bublinám. Vytvorí ich, nechá chvíľu mrznúť, pripraví svetlo, pozadie a fotí „prírodu pri práci“. Jednoduchá fyzika – a aha, aká čipkovaná bublina.

Vedeli ste, že bublinami sa baví svet fyziky už od dôb Newtona? Takže veľa, veľa fotiek rôznych bublín. A predsa je Danielina fotografia iná. Práve pre tú „čipku“ sa stala veľmi populárnou vo svete fyziky a svoju popularitu si drží už niekoľko rokov aj medzi laikmi. Počas svojej „kariéry Bubliny“, ako o nej hovorí Daniela, si ju vyžiadali mnohé vedecké časopisy a už niekoľko rokov vyhráva rôzne súťaže. Milý je tiež postoj Daniely k cenám, ktoré za fotografiu získava. Nehovorí o nich ako o cenách pre ňu, fotografku, ale ako o cenách pre bublinu. Zaujímavý postoj. Možno je to tým prepojením na vedu.

Ak máte chuť pustiť sa do niečoho podobného, pozrieť sa na svet okolo inak – Daniela v rozhovore nižšie prezrádza svoj recept.

Fotka_FM: Daniela Rapavá - Bublina a jej kariéra Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tu si môžete pozrieť iné Danieline fotografie:

http://danielaphoto.webnode.sk/

http://www.ephoto.sk/uzivatel/spektrum/

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame