Fotka_FM: Daniel Laurinc, Zuzana Laurinc Halánová - Matičná doska zo Záhrady

Fotka_FM: Daniel Laurinc, Zuzana Laurinc Halánová - Matičná doska zo Záhrady

„Matičná doska“ – aj pre vás je to slovné spojenie, o ktorom viete, čo znamená, ale vôbec netušíte, ako vyzerá? Ak aj náhodou nie (lebo okrem mňa sa už do vlastného počítača zapozeral asi každý), matičná doska je pre fotografické duo Laurinc-Halánová jedným z motívov ich práce o indickom meste Bangalore.

Z mesta záhrad, indického Bangalore, sa za posledných 20 rokov stalo indické Silicon Valley. V IT priemysle tu pracuje viac ako 80 percent ľudí, ale znamená oveľa viac ako pracovné príležitosti a prácu. Svet silnej tradičnej kultúry – áno, áno, vrátane pre nás nepredstaviteľných „dohodnutých“ manželstiev (arranged marriage)  – nabúral IT biznis so svojimi príležitosťami naplno a podľa Daniela sa podieľa na vytvorení až schizofrénnej kultúry.

Zuzana a Daniel sa pokúšajú zachytiť túto kultúrnu zmenu, stret dvoch silných kultúr z viacerých uhlov pohľadu. Aj z pohľadu matičnej dosky, ktorá sa vo svojej nepredpokladanej kráse až čistote tvarov stáva symbolom mesta záhrad.

Ich projekt hľadá a zachytáva aj tento kultúrny stret tradičnej a IT kultúry. No pozerá sa aj na bežný život indického „IT crowd“. Nech sa páči, skúste nájsť päť rozdielov medzi tým naším a indickým:
http://halanovalaurinc.com/garden/

Fotografie z tejto série si môžete pozrieť v Národnej technickej knižnici v Prahe, Dejviciach alebo ak máte príležitosť, aj na fotografickom festivale v portugalskom meste Braga.

Fotka_FM: Daniel Laurinc, Zuzana Laurinc Halánová - Matičná doska zo Záhrady Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


GARDEN_2016_2_small.jpg

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame