Fotka_FM: Zuzana Laurinc Halánová, Daniel Laurinc - Archív Sunday Times Sri Lanka

Fotka_FM: Zuzana Laurinc Halánová, Daniel Laurinc - Archív Sunday Times Sri Lanka

Spomínate si ešte na vlnu Tsunami, ktorá pred viac ako desiatimi rokmi šokujúcim spôsobom zničila Srí Lanku? Viete si predstaviť, aká rozsiahla bola rekonštrukcia krajiny a s čím všetkým sa musela potýkať?

Na dnešnej Fotke_FM sú zachytené spisy, ktoré jedny noviny – Sunday Times Sri Lanka, zozbierali a vyprodukovali na túto tému za desať rokov. Zničená krajina, obrovská rekonštrukcia, klasické problémy spojené s administratívou, štátnou správou a mnohými ďalšími vecami.

Pre Laurincovcov bol tento archív miestom začiatku vnárania sa do uplynulých desiatich rokov a dokumentovania dôsledkov obrovského prerušenia života krajiny na Srí Lanke vlnou Tsunami. Presnejšie a boľavejšie je napísať prerušenie životov, ktoré táto vlna so sebou vzala a životov, ktoré ušetrila, no ktoré zostali prívalom vody prerušené.

Zuzana a Daniel sa stretávali a rozprávali s ľuďmi o ich stratách, šli s nimi na miesta, kde ich vlna zastihla. Venovali sa prítomným okamihom, záznamom v archívoch a predovšetkým spomienkam. Ako veľmi sa rozostria, čo presne zostane a čo milosrdne vezme so sebou do zabudnutia čas?

Viac o realizácii projetku hovorí Zuzana Laurinc Halánová v rozhovore nižšie. Výber z projektu Projekt Immersed in Time si do septembra 2016 môžete pozrieť na výstave  Čtvrtstoletí v Domě fotografie Galérie hlavného mesta Prahy v Revoluční ulici č. 5 v Prahe. Výstava mapuje 25 rokov Inštitútu tvorivej fotografie v Opave.

Alebo na tejto stránke: http://halanovalaurinc.com/memory/

Fotka_FM: Zuzana Laurinc Halánová, Daniel Laurinc - Archív Sunday Times Sri Lanka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


MAGNUM_IMMERSED_IN_TIME_010.jpg

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame